Lars reiste mye i jobben sin og hadde derfor en del friperioder hjemme. I disse periodene var han hjemmeværende husfar. Ved et par anledning hadde han vært hos meg med sin sønn på et år og datteren på snart fire. Denne gangen kom han alene. Han virket bekymret.

Pasient Dette synes jeg er veldig vanskelig å snakke om, men jeg er nødt til å finne ut hva jeg skal gjøre, for jeg er klarer nesten ikke å jobbe for tiden.

Lege Da er det nok klokt å snakke om det.

Pasient Det er faktisk at jeg har sagt for mye som er problemet.

Han forsøkte å smile. Deretter fortalte at han lenge hadde ønsket å dele sine seksuelle fantasier med samboeren. Noen uker tidligere hadde han tatt mot til seg og gjort det. Samboeren hadde først ikke delt hans ønsker, men da han hadde gjentatt dem en rekke ganger hadde kjæresten etter hvert akseptert Lars sine fantasier.

Lege Ja – det er jo vanlig at man ser litt ulikt på ting. Men det er fint at dere har et fortrolig og tillitsfullt forhold og at det er rom for å snakke om noe av det mest personlige i en relasjon.

Pasient På en måte ja. Problemet er bare at dette gikk veldig galt. Du skjønner, etter at jeg hadde fortalt henne hva jeg drømmer om, og hun etter hvert godtok dem, så gikk hun et steg videre. En kveld da vi var sammen sa hun at hun hadde tenkt på det jeg hadde sagt og hadde lyst til å prøve det. Da burde jeg selvsagt ha blitt glad, ikke sant? Men det ble jeg ikke. I stedet ble jeg vettskremt. Når jeg hadde muligheten til å virkeliggjøre min fantasi, ble jeg i stedet lamslått av angst. Det overrasket både henne og meg! Hun sa at det gjorde ingenting, men så lett var det ikke for meg. At kjæresten min var villig til å gjennomføre fantasien gjorde meg veldig usikker på henne.

Lege Hva er du redd for skal skje?

Pasient Jeg er rett og slett utrolig redd for å miste henne. Og så tenker jeg at hun kanskje ikke er så trofast som jeg alltid har tenkt. Før var jeg aldri sjalu. Jeg stolte 100 prosent på henne. Nå er jeg derimot blitt veldig redd for at hun har øye for andre enn meg. Jeg klarer ikke tenke på annet.

Lege Har du fortalt henne hvordan du føler?

Pasient Ja – det har jeg. Hun sier at hun ikke er interessert i å leve ut min fantasi, og at hun kun sa det for at jeg skulle bli glad.

Lege Kan det være at det hun sier er sant?

Pasient Det kan det, men jeg klarer ikke å tro på det.

Lege Hva sier hun da?

Pasient Hun sier at hun blir lei seg fordi jeg ikke stoler på henne.

Lege Så for henne er det viktig at ha din tillitt?

Pasient Ja – den er vel det….

Lege Er det mulig at hun sa at hun var villig til å la deg få oppleve din fantasi til tross for at hun selv ikke ønsket det rett og slett fordi hun er så glad i deg?

Pasient Kanskje ….

Lege Kan du spørre henne hvilke ønsker hun har for seksuallivet og forholdet mellom dere to? Det er jo mulig at dere egentlig ikke er så ulike. Slik jeg forstår deg vil du at bare dere to skal være sammen. Fantasien du fortalte om var vel kanskje bare en fantasi og intet annet? I virkeligheten ønsker dere begge – slik jeg forstår deg – at seksuallivet skal forbeholdt dere to.

Pasient Ja – det er det jeg vil!

Lege Da er det viktig at du forteller henne det. Hun kan jo kanskje ha blitt usikker på hva du egentlig ønsker og derfor har strukket seg langt for å beholde deg.

Vi ble enige om at han kunne komme tilbake om et par ukers tid for å snakke om hvordan det gikk med han.

Tre uker senere var han innom for å hente en resept til et av barna. Han fortalte da at det gikk bedre med han og samboeren. Han sa at han hadde tenkt mye på hvorfor han i det hele tatt hadde hatt fantasien.

Pasient Jeg tror den egentlig var uttrykk for et ønske om at vi skulle ha et friere og gladere sexliv sammen. Vi har derfor snakket mye om at hvorfor det har vært veldig slakt på den fronten de siste årene. Med to små barn så er det jo begrenset hva man har overskudd til. Nå har vi blitt enige om å bruke mer tid på hverandre, både prate sammen og kose oss – rett og slett være litt mer et par igjen.

Lege Så fint! Det høres ut til å være kloke tanker og en god plan!

Han smilte. Nå virket smilet mer ekte og tryggere enn sist.

Pasient Det var en stor lettelse å få snakket med henne om dette. Jeg forstår at jeg misforstod hennes respons på min fantasi og merker nå at angsten for å miste henne begynner å slippe taket.

Lege Flott, Lars!

Pasient Men merkelig nok er jeg glad for at jeg snakket om fantasien fordi det til tross for forviklingene, hvis jeg kan si det slik, brakte oss nærmere hverandre både seksuelt og på andre måter. Men jeg har lært at en seksuell fantasi kan forårsake mye usikkerhet, så helt risikofritt har det jo ikke vært, for å si det mildt.