Tone sa at hun i lang tid hadde ønsket å få lagt inn silikon i brystene og nøye overveid både fordeler og ulemper. Hun var i midten av førtiårene og hadde to barn.

Pasient Nå som jeg omsider har klart å bestemme meg, ønsker jeg å gjøre dette så raskt som mulig! Er det noen klinikker som du kan anbefale meg?

Lege Det kan forsøke å hjelpe deg med å finne ut, men jeg vil gjerne at vi først at vi snakker litt om din avgjørelse, hvis du synes det er greit.

Pasient Ok, men husk at jeg er en voksen tobarnsmor som nok klarer å vurdere dette selv. Jeg skjønner godt at du bør drøfte slike ønsker med usikre tenåringsjenter som overveier kosmetiske operasjoner, men jeg kan berolige deg med at dette er en gjennomtenkt beslutning fra min side.

Lege Det forstår jeg og ønsker bare å forsikre meg om at du ikke baserer deg utelukkende på informasjon fra klinikkene som tjener penger på utføre inngrepene. Det er en viss risiko ved slike operasjoner.

Pasient Det vet jeg. Jeg kommer fra et miljø der kirurgi ikke er vanlig og må innrømme at jeg på en måte skammer meg litt over å gjøre dette. Jeg har likevel kommet til at større bryster ville gjøre meg mer fornøyd, rett og slett!

Tone fortalte at hun først hadde vært bekymret for å få silikon operert inn i kroppen. I avisene hadde hun lest både om kvinner som angret på ulike inngrep, og om de som hadde fått større selvtillit etterpå.

Pasient Ja, det har jo blitt så vanlig å operere seg nå. Og ærlig talt, jeg ser ikke et stort prinsipielt skille mellom å farge håret og å forstørre brystene. Begge deler gjør man jo for å ta seg godt ut! Er du ikke enig, da?

Lege Nei, ikke helt. Jeg synes at hårfarging og kirurgiske inngrep er vesentlig forskjellig, men jeg anerkjenner selvfølgelig at du er en voksen kvinne som kan bestemme dette selv.

Stadig flere kvinner velger å forstørre brystene. I Norge bor 1,3 millioner kvinner mellom 20 og 66 år. Av disse har cirka 100.000 fått operert inn puter med silikon eller saltvann. De fleste inngrepene er gjort i friske bryst av kosmetiske årsaker.

Mange unge jenter vurderer å få utført plastikkirurgiske inngrep. Det er oftest brystene eller deler av ansiktet de ønsker endret. Jentene befinner seg ofte i en usikker og sårbar fase i livet. Mange av problemene de opplever er midlertidige og forsvinner når jentene blir eldre og tryggere. Tone var en voksen kvinne som hadde tenkt over saken i lang tid og som ønsket operasjon. I denne aldersgruppen kan det være andre problemer som tynger. Noen kvinner opplever normal aldring som problematisk. Andre tenker at et brystløft vil være bra for et haltende ekteskap.

Ofte har kvinner som foretar skjønnhetsoperasjoner et normalt utseende. Da er det nærliggende å tenke at de kanskje strever med et bakenforliggende problem. Dessverre blir kvinner som tar plastiske operasjoner oftest ikke mer lykkelige. Når en feil blir rettet opp, så endrer de ikke sjelden fokuset til et annet sted i kroppen. I en amerikansk undersøkelse av 13.500 kvinner som hadde fått forstørret brystene sine med silikon- eller saltvannsputer var hyppigheten av selvmord ni ganger høyere enn normalt. Lignende funn er gjort i finske og i svenske tilsvarende undersøkelser av til sammen 6.000 kvinner. Den økte forekomsten av selvmord kan skyldes at kvinner som velger å få brystene forstørret i gjennomsnitt sliter mer med selvbildet enn andre kvinner. Man kan også tenke seg at noen blir deprimerte hvis operasjonen ikke oppfyller forventningene. Undersøkelsene utelukker ikke at mange kan være godt fornøyd med operasjonsresultatet, men den høye forekomsten av selvmord gir grunn til ettertanke.

Jeg fortalte Tone sa at mange kvinner som ønsker å få utført en kosmetisk operasjon synes det er nyttig å drøfte beslutningen med en psykolog. Det kan bidra til å avklare om kvinnen faktisk ønsker å endre en kroppsdel eller om inngrepet kan være er en avledning fra andre problemer i livet som kan løses på en annen måte. Tone mente at det ikke var nødvendig, og at hun ville få et bedre selvbilde hvis hun ble operert. Vi snakket deretter om hvilke klinikker jeg syntes hadde en god tilnærming til pasientene både før og etter et inngrep.