Samboeren ønsket å ha sex daglig, men en gang i uken var mer enn nok for Bjørg.

Bjørg er kontoransvarlig i en mellomstor bedrift. De siste fem årene har hun bodd sammen med Rolf.

De har begge barn fra tidligere ekteskap, men de er nesten voksne nå. Hun traff Rolf gjennom noen felles venner. Stort sett har Bjørg og Rolf det bra sammen, forteller hun. På ett punkt sliter de imidlertid.

Pasient Han er veldig aktiv seksuelt. Jeg synes mange ganger at det kan bli for mye. Finnes det noe medisin mot dette?

Lege Tenker du på et middel som kan dempe lysten hans eller øke din?

Pasient Det var mest å dempe hans lyst jeg er interessert i. Han vil at vi skal være sammen hver eneste dag, men for meg er en gang i uken mer enn nok. Det er synd at vi er så forskjellige på det området. Vil det hjelpe om han ble sterilisert?

Lege Sterilisering påvirker som regel ikke mannens lyst. Medisiner er heller ingen god løsning.

Pasient Hvordan virker sånne medisiner?

Lege De blokkerer produksjonen av det mannlige kjønnshormonet og minsker derved sexlysten. I tillegg øker midlene appetitten, og man legger derfor oftest på seg. Dessverre stiger også blodtrykket og risikoen for å bli rammet av blodpropp.

Pasient Det er ikke noe for oss!

Lege Nei – det er nok ikke det. Lyst på sex krever jo fysisk og psykisk overskudd. Deler dere godt på oppgavene i hverdagen?

Pasient Det blir stort sett til at jeg gjør det meste hjemme i huset.

Lege Er ikke du i full jobb?

Pasient Jo – men du vet det er ikke alle karer som ser det slik. Uansett liker jeg best å gjøre det på min måte. Men det er klart jeg blir sliten.

Lege Vel – hvis du er stuptrøtt når kvelden kommer, er sex kanskje ikke det du savner mest?

Pasient Sant nok.

Lege Er det noe spesielt ved forholdet som minsker din lyst? Snakker dere fortrolig, eller synes du at nærheten begrenser seg til det seksuelle?

Pasient Vi burde snakke mer sammen, men han har ikke så lett for å prate om følelser og slikt. Dessuten selv om ungene hans er voksne snart, krever de mye av hans tid. Det blir på en måte ikke plass til han og meg å være kjærester slik vi var den første tiden, hvis du skjønner.

Lege Jeg forstår. Det kan være vanskelig å finne nok tid til hverandre i hverdagen når man har barn – store eller små. Man må kanskje rett og slett skrive opp ”kjærestetid” i kalenderen hvis man skal rekke å pleie forholdet. Med tanke på det seksuelle samlivet - vet han hva du setter pris på og ikke minst er han klar over at du er sliten?

Pasient Nei – det vet jeg egentlig ikke.

Vi ble enige om at hun og Rolf skulle forsøke å prate mer sammen og etter hvert kanskje reise vekk bare de to en helg. Rolf kunne nok også med hell ta i litt mer hjemme slik at Bjørg fikk økt overskudd.

Vi snakket litt om hvor alminnelig det er at partnere har ulik lyst og at ønsket om seksuell kontakt naturlig varierer over tid. I perioder hvor behovet er svært ulikt må ofte begge fire litt på ”kravene”.

Mon tro om ikke Rolf burde stelle i stand et skumbad for dem med stearinlys rundt kanten og et glass rødvin til hver etter at han hadde ryddet hele huset og skiftet på sengene? Bjørg syntes det var en glimrende ide.