Katarina følte seg rett og slett stygg. Mannen tok nesten aldri initiativ til sex.

Katarina og jeg snakket om løst og fast. Samtalen varte etter hvert så lenge uten en tydelig problemstilling at jeg fikk følelsen av at det var noe hun kviet seg for å ta opp med meg.

Da jeg spurte henne hva hun ønsket at vi skulle snakke om, sa hun at det var seksuallivet. Tydelig skamfull fortalte hun mannen hennes nesten aldri tok initiativ til sex lenger.

Pasient Det virker som han synes jeg er helt uinteressant. Jeg føler meg rett og slett stygg.

Hun gråt.

Pasient Jeg vet at mange kvinner vil sjeldnere enn mannen men har aldri hørt om det motsatte.

Hun sa at hun hadde bestemt seg for å gå til meg, fordi jeg som mannlig lege kanskje visste mer om menns seksuelle problemer enn en kvinnelig lege. Hun fortalte at mannen mistet interessen for sex for nesten to år siden etter at minstejenta ble født.

Jeg sa som sant er at dette er ikke noe uvanlig problem, og at perioder med nedsatt seksuell lyst forekommer hos begge kjønn.

Årsaken er oftest at man er stresset, sliten eller deprimert, eller at man rett og slett vier hverandre for lite tid. Iblant er forklaring at en av partene er blitt forelsket i en annen.

Jeg spurte om hun hadde gjort seg tanker om disse eller andre muligheter. Hun svarte at han ikke virket stresset og at hun ikke trodde at han hadde en annen.

Pasient Jeg er sikker på at han ville ha fortalt meg det. Dessuten er det ingen ting som tyder på det. Han er alltid hjemme i helgene og jobber sjelden overtid. Jeg tror at jeg ville har merket det. Og så stoler jeg på ham.

Lege Flott! Føler du at dere har tid til å være sammen som kjærester eller er hverdagen så krevende at dere ikke rekker eller har overskudd til det?

Pasient Nei, jeg vet ikke. Vi snakker mest om daglige gjøremål, og hvordan vi ordner ulike ting. Etter at vi fikk barn har vi ikke tid til oss selv lenger, men det er vel ikke unormalt det…?

Lege Det vil nok de fleste barneforeldre si seg enig i. I denne fasen av livet er mange par først og fremst venner og samarbeidspartnere. Det kan fungere bra en stund, men hvis ”kjærestedelen” av forholdet kommer for mye i bakgrunnen kan det over tid være uheldig. Kanskje du skal spørre mannen din hva han tenker om dette? Hvis dere begge føler at dere ikke er kjærester i den grad dere ønsker, bør dere forsøke å snu denne utviklingen.

Pasient Hvordan gjør vi det?

Lege Mye er gjort hvis dere blir enige om å prioritere parforholdet i større grad. Det innebærer å prate sammen om annet enn hverdagslige gjøremål. Forsøk å få tid sammen alene, men helst uten at det ligger et press eller en forventning om gjenforening i luften. Hvis man steller seg litt for hverandre og kanskje unner seg et glass vin, hender det at ting løsner litt.

Pasient Vi har nok kanskje latt ting skli ut, fordi vi er slitne etter vi fikk minstejenta.

Lege Det forstår jeg godt. Vis gjerne interesse for det du vet han er opptatt av gjør gjerne noe i fellesskap som han setter pris på. Iblant kan det også være riktig å oppmuntre partneren til å bruke litt mer tid på interesser som han har forsaket de siste par årene. Slikt gir glede og mentalt overskudd som kan komme forholdet til gode. Pass på at du også selv får tid til det som gjør deg glad.