Ruth orket ikke å ha sex med samboeren sin fordi han luktet så vondt.

Ruth hadde hatt blodpropp i den ene leggen for to måneder siden. Årsakene var sannsynligvis dels en arvelig tilbøyelighet til å få blodpropp og at hun brukte p-piller.

Hun gikk nå regelmessig for å ta blodprøver for å justere mengden av det blodfortynnende middelet. Jeg spurte hvordan hun hadde det. Hun svarte litt kort at det gikk sånn passe, men at hun ikke trodde det var noe hjelp i å snakke med noen, for problemet var mellom henne og mannen. Hun mente ikke noen andre kunne gjøre noe med det.

Lege Nei, kanskje ikke, svarte jeg, men sa at jeg kunne hjelpe med å finne noen hun kunne snakke med, hvis hun ønsket det.

Pasient Jeg tror kanskje det er for sent for oss, nå, svarte hun.

Lege Noen ganger kan det være riktig at et forhold tar slutt, men dere har jo to små barn, så det er en vidtrekkende beslutning å gå fra hverandre. Det er derfor viktig at dere er sikre på at den er rett for dere.

Jeg spurte henne om de hadde fått snakket ut om problemene. Ruth fortalte at det hadde de dessverre ikke. Hun la til at de ikke hatt noe seksualliv det siste året.

Pasient Han synes derfor at det ikke er noe vits i å fortsette lenger, fordi han mener det er som å bo sammen med en hvilken som helst annen venn, bortsett fra at vi krangler en del, fortalte hun.

Hun fortalte at hun var fornøyd med å leve uten sex, og at hun hadde nok å styre med om hun ikke skulle drive med det i tillegg.

Lege Er du ikke tiltrukket av ham lengre, spurte jeg.

Hun fortalte at hun hadde gruet seg lenge for å ta opp problemet med mannen sin, og at hun ikke hadde klart ennå. Ruth var, slik jeg opplevde henne, en selvstendig, frisk og frittalende person, og jeg lurte derfor på hva det var så vanskelig å snakke med mannen om. Hun fortalte at hun ikke orket å ha sex med han mer fordi det luktet så vondt av ham.

Lege Jeg vet at du ikke vil såre ham, men nå holder det jo virkelig på å skjære seg mellom dere. Samboeren din trenger nærhet og sex, og hvis hygienen hans er til hinder for dette, må dere snakke om det.

Pasient Ja, men hvordan kan man få sagt noe sånt? Jeg tror at dersom jeg skulle tørre å ta det opp, så ville jeg knapt rekke å si noe før vi begynte å krangle.

Lege Kanskje du kan skrive et lite brev til ham. Ordlegg deg på en vennlig måte. Du kan til og med si at det er du som er spesielt følsom for lukt. Da blir han kanskje mindre såret.

Jeg sa deretter at hun burde tenke over om hun kunne bli tiltrukket av ham igjen, hvis problemet med lukten ble løst, eller om det allerede var for sent. Hun mente det var usikkert om forholdet kunne reddes. Jeg sa at hun uansett ville være tjent med å forsøke å rydde opp. Hun ville da slippe bebreide seg selv etterpå selv om hun og mannen bestemte seg for å gå fra hverandre.