Prevensjon

Spørsmål: Jeg har lest at helsemyndighetene vurderer å tilby kvinner gratis prevensjon for å redusere antall aborter. Alle er sikkert enige om at det er et godt og viktig mål. Det jeg stusser på er om det er slik at kvinner i Norge blir uønsket gravide fordi de ikke har råd til prevensjon.

Spørsmål: Jeg mener å ha lest at 12 prosent av par som bruker kondom blir gravide. Betyr det 12 av 100 ganger eller er det 12 av 100 par som bruker kondom i et år? Jeg håper det er i løpet av år, ellers er det jo veldig risikabelt.

Spørsmål: Jeg har nettopp begynt på p-stav og vet at de første 14 dagene er man ikke beskyttet mot graviditet. Hjelper det om man bruker p-piller i de dagene? Eller er det ikke lurt å kombinere to prevensjonmidler?

Spørsmål: Jeg har lest at angrepillen ikke virker for oss som har en del kilo for mye. Vil den virke hvis jeg tar dobbel dose? Det er ikke så ofte det er aktuelt, men jeg synes at det hadde vært fint å vite hvordan jeg kan unngå å bli uønsket gravid.

Spørsmål: Kan jeg bruke p-piller som angrepille hvis jeg ikke får tak i den vanlige angrepillen?

Om kjønnssykdommer og hvordan du kan unngå dem.

Kvinner som tar p-piller er bedre beskyttet mot eggstokkreft, også etter at de har sluttet på den.

P-piller er den mest brukte prevensjonsformen.

Er det umulig å bli gravid når du ammer? Finnes det ”trygge” perioder?

Hva passer best for deg?

Valget står snart ikke bare lenger mellom kondom og sterilisering.

26.september rettes blikket mot uønskede graviditeter og farlige aborter hos unge jenter.

Rundt åtte av ti ungdommer ønsker å bruke prevensjon. Det viser en ny studie utført i regi av Nasjonalt folkehelseinstitutt. I alt 196 niendeklassinger ved tre Oslo-skoler deltok i studien.

Det finnes to typer på markedet, Implanon som varer i tre år og Jadelle som varer i fem år.

P-plaster er et hormonbasert prevensjonsmiddel for kvinner.

P-sprøyten (Depo-Provera) er et hormonbasert prevensjonsmiddel for kvinner.

Etter 25 år i Norge, har legemiddelselskapet Schering nå trukket p-pillen Trionetta fra markedet. I stedet satses det på nyere p-piller med færre bivirkninger og andre fordeler for kvinnen.

En ny undersøkelse viser at stadig færre unge mennesker bruker kondom. Samtidig øker antall tilfeller av seksuelt overførbare sykdommer dramatisk.

Hva er minipillen, og hvordan fungerer den som prevensjonsmiddel?

P-pute er en svamplignende pute innsatt med det sæddrepende middelet nonoxynol-9. Puten settes inn som en tampong dypt i skjeden før samleie og bør sitte en god stund etter samleie. Bør anbefales kun som "nødløsning". Ikke sikker prevensjon blant annet fordi den bare finnes i en størrelse. Flere uønskete graviditeter er registrert.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg