Hva er et kondom? Hvordan virker det?

Hva er et kondom?

Kondom er en tynn gummibeholder laget av latex, som tres på en stiv penis. Kondomet samler opp sædvesken som kommer ved utløsningen. På den måten forhindrer man at det oppstår graviditet.

Kondomet er foreløpig det eneste prevensjonsmiddelet som finnes for menn.

Ser alle kondomer like ut?

Det finnes hovedsakelig tre forskjellige former på kondomer; med og uten beholder på tuppen for sæden og med innsvinget profil, som gjør at kondomet klemmer til bak penishodet.

De fleste kondomer har samme størrelse og er beregnet på å passe alle penisstørrelser. Prøv deg fram til du finner den kondomtypen som passer deg best. I andre land kan størrelsen variere noe.

Er alle kondomer behandlet med glidemiddel?

Nei. Vanligvis blir det angitt utenpå pakken om kondomet er behandlet med glidemiddel eller ikke.

Glidemiddel er ikke det samme som sæddrepende middel. Glidemiddel brukes kun for å gjøre det lettere å føre penis inn i skjeden.

Hvordan blir kvaliteten på kondomene kontrollert?

Under produksjonsprosessen kontrolleres alle kondomer elektronisk. Det tas stikkprøver i importerte partier av kondomer. Styrken blir målt, og det undersøkes om det er huller i kondomene.

Form, farge, smak og lukt på kondomet påvirker ikke kvaliteten. I Norge er det strenge krav til kvalitetskontroll på kondomer, dette varierer i ulike land.

Kan et kondom gå i stykker?

Selv om kontrollen er grundig kan et kondom gå i stykker. Ofte skyldes det at man behandler kondomet skjødesløst, for eksempel når man tar det på.

Vær obs på at ulike oljer og kremer kan påvirke gummien slik at kvaliteten nedsettes.

Hvordan bruker man kondomet?

Kondomer skal brukes under hele samleiet. Når penis blir stiv, trekker man forhuden tilbake og ruller kondomet forsiktig på. Pass på så ikke den tynne gummien får risper, for eksempel fra spisse negler.

Etter utløsningen minsker penis i størrelse. For at kondomet ikke skal gli av når mannen trekker penis ut av skjeden, bør man holde på det ved penisroten.

Er kondom en sikker prevensjonsmetode?

Hvis kondomet brukes riktig og under hele samleiet, er det et godt vern mot graviditet og også mot seksuelt overførbare sykdommer.

Hvis kvinnen eller mannen bruker spermiedrepende middel sammen med kondom, øker sikkerheten ytterligere.

Hvorfor skal man bruke kondom under hele samleiet?

Fordi under samleiet avsondres slim fra urinrøret. Dette kan inneholde spermier fra en tidligere utløsning.

Kondomet sitter sikrere på en tørr penis. Hvis penis har vært inne i skjeden før kondomet settes på, kan det lett gli av. Det kan dessuten oppleves forstyrrende om samleiet må avbrytes fordi kondomet skal settes på.

Ikke minst gir det begge parter en god beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer som overføres gjennom direkte kontakt mellom kjønnsorganene. Man bør derfor alltid bruke kondom ved tilfeldige seksuelle kontakter, selv om kvinnen bruker annen prevensjon.

Har kondomet bivirkninger?

Enkelte opplever allergiske reaksjoner overfor gummi og muligens også overfor tilsettingsstoffer som har sæddrepende funksjon eller smak- og luktfunksjon.

Dette kan gjelde både mannen og kvinnen. Dersom dette er et problem bør du oppsøke lege for undersøkelse og rådgivning.

Kan man bruke samme kondom flere ganger?

Nei. Ved nytt samleie skal man alltid bruke et nytt kondom.

Kondomer har også begrenset holdbarhet, dette er angitt på kondompakken.

Hvor får man kjøpt kondomer?

Kondomer kan kjøpes i varehus, dagligvareforretninger, kiosker og i parfymerier, hos frisører, på bensinstasjoner, apotek og i automater. De kan også bestilles på postordre.

Hvor mye koster et kondom?

Et kondom koster tre-fire kroner, og de fås gjerne i pakker med fem eller ti stykker i hver.

Kvaliteten varierer noe i ulike land, det anbefales derfor å ha med seg godkjente kondomer hvis en skal reise til utlandet.

Jeg synes det er veldig flaut å kjøpe og bruke kondomer .

Du er ikke den eneste som har et seksualliv og bruker kondom. Dessuten er du langt fra den eneste kunden som passerer damen ved kassaapparatet. Ikke dropp kondomene selv om du kanskje synes det er flaut å kjøpe dem.

Mange synes det er flaut å bruke kondomer, men dette er ofte en treningssak. Sikrere sex er både bedre og hyggeligere for begge parter.

Ofte er det lurt å innlemme kondomet i den seksuelle leken. Flauheten over å bruke kondom er mye lettere å få bukt med enn uønskete graviditeter og smittsomme sykdommer.