Hva er et pessar og hvordan virker det?

Pessaret er en gummikappe som ligger på skrå i skjeden foran livmormunnen. Den fungerer som en mekanisk barriere som hindrer spermiene i å nå opp til livmor og eggledere, hvor egget kan bli befruktet.

Pessaret brukes sammen med en sæddrepende krem/gelé, og settes inn før samleiet. Det må brukes hver gang - ikke bare på såkalte fruktbare dager.

Hvordan er det å bruke pessar?

Pessar blir av mange ansett som upraktisk, upålitelig og omstendelig.

Dette har noe med tradisjon og kultur å gjøre. Vi tenker "prevensjon = pille". I mange andre land er pessar mye mer brukt enn i Norge.

Erfaringer fra andre land viser at pessaret, dersom det er tilpasset riktig og alltid blir brukt, er en meget sikker prevensjon.

Rådgivning og tilpassing av pessar krever god tid og nøye informasjon, hvis det skal bli brukt.

Har pessar noen bivirkninger?

Pessar er et risikofritt prevensjonsmiddel uten alvorlige bivirkninger. Det er ikke et "alltid beredt"-middel, men brukes bare når kvinnen vil ha samleie.

Når pessaret er på plass, behøver hverken kvinnen eller hennes partner å passe på noe mer. Å bruke pessar er en god mulighet til å bli mer fortrolig med egen kropp.

Sammenliknet med pille og spiral kommer det ved bruk av pessar mer sjelden til infeksjoner, geléen/kremen understøtter det sure miljøet i skjeden.

Hvem kan bruke pessar?

Nesten alle kvinner kan bruke pessar. Forutsetningen er at hun lærer alt som har med pessaret å gjøre i ro og mak.

Ved rådgivningen må det være rom for alle spørsmål som dukker opp, hun må kunne øve og prøve på både innsetting og uttaking av pessaret og snakke om sine betenkeligheter i forbindelse med bruken av pessaret.

Kort sagt er det nødvendig med en inngående veiledning dersom kvinner senere skal føle seg sikre og fortrolige med å bruke pessar.

Hvordan skal pessaret brukes?

Pessaret settes inn rett før samleiet, og ikke lenger tid i forveien enn to timer på grunn av geléens begrensete virketid.

Pessaret skal påføres omtrent en toppet teskje av geléen på den siden som vender mot livmormunnen. Litt strykes ut langs kanten av pessaret, resten blir liggende i midten.

Pessaret kan så settes inn. Trykk sammen kantene slik at pessaret blir smalt som en tampong, og før det inn i skjeden til det glir på plass bak symfysebenet. En må nå kunne kjenne etter at pessaret virkelig dekker livmormunnen.

Det er lurt å øve litt i ro og fred på å finne livmormunnen med fingrene slik at en blir helt sikker på at det er den en kjenner. For å sette inn pessaret må en finne den stillingen som er lettest.

Til slutt kan man, dersom man ønsker ytterligere sikkerhet, føre dvs sprøyte en porsjon sæddrepende krem opp i skjeden , på utsiden av pessaret, hvis dette ikke er smurt inn på begge sider før innsettingen.

Etter samleiet skal pessaret sitte inne i minst seks timer. I denne tiden er spermiene isolert i skjeden, hvor de møter et svært fiendtlig miljø, de mister sin bevegelighet og til slutt er de ikke lenger er i stand til å befrukte et egg.

Pessaret lukker seg tett om livmormunnen, men danner ikke vakuum. For det tilfellet at noen "lure" spermier skulle komme seg bak barrieren, danner geléen den neste hindringen. En bør ikke bade eller svømme i disse åtte timene, men ellers er aktiviteten uinnskrenket.

Hva hvis en har flere samleier i løpet av noen timer?

Dersom en skulle ha et nytt samleie innenfor de neste åtte timene, bør en føre inn ny gelé eller bruke kondom. I prinsippet gjelder en sprøyte sæddrepende gelé pr. samleie.

Sitter pessaret inne for lenge av gangen, kan det av og til oppstå problemer med utflod.

Hvordan skal pessaret stelles?

Pessaret vaskes i varmt vann. Dersom en absolutt vil bruke såpe, må denne være sur.

Etter skylling tørkes pessaret godt og en strør litt potetmel på det for å hindre at gummien blir porøs. Til slutt legges pessaret på plass i esken og er klart til neste gangs bruk.

Pessaret bør sjekkes med jevne mellomrom for å se om det er blitt porøst, stivt eller har fått huller.

Hvordan tilpasses pessar?

Du må oppsøke lege for å få tilpasset pessar. Legen foretar underlivsundersøkelse og prøver ut hvilken størrelse du bør ha på pessaret.

Ofte får du selv prøve å sette inn og ta pessaret ut, under kontroll av legen. Som tommelfingerregel gjelder at pessaret skal være så stort som mulig, uten at kvinnen ikke skal merke eller kjenne noe når hun reiser seg fra undersøkelsesstolen og går omkring i rommet.

Etter en fødsel, underlivsoperasjoner eller dersom kvinnen har lagt på seg eller slanket seg mye, kan det forekomme at man trenger en annen størrelse på pessaret.