Spørsmål: Jeg har lest at angrepillen ikke virker for oss som har en del kilo for mye. Vil den virke hvis jeg tar dobbel dose? Det er ikke så ofte det er aktuelt, men jeg synes at det hadde vært fint å vite hvordan jeg kan unngå å bli uønsket gravid.

Svar: Du har rett i at den reseptfrie angrepillen Norlevo har liten eller ingen effekt hos overvektige. Pillen virker ved å hindre eggløsning og skal tas så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, helst innen tolv timer og senest innen 72 timer. Studier har vist at Norlevo har redusert effekt hos kvinner som veier over 75 kg og ingen virkning ved kroppsvekt over 80 kg. Hvorfor det er slik, vet man foreløpig ikke. Det er ikke utført studier som viser at dobbel dose fungerer bedre, og om slik bruk er trygg.

I følge den uavhengige legemiddelinformasjonstjenesten Relis, bør kvinner som veier over 75 kg (eller som har kroppsmasseindeks over 25) og som har behov for nødprevensjon, kontakte lege for å få råd om hvilken metode som er best egnet. En tablett av den reseptpliktige angrepillen Ellaone eller å sette inn en vanlig kobberspiral innen fem dager etter et ubeskyttet samleie kan hindre at et befruktet egg fester seg i livmoren. Ellaone har redusert effekt hos kvinner som har kroppsmasseindeks over 30. Innsetting av spiral kan derfor være det beste valget. Det gir samtidig god prevensjon i 3-5 år.