En ny undersøkelse viser at stadig færre unge mennesker bruker kondom. Samtidig øker antall tilfeller av seksuelt overførbare sykdommer dramatisk. I 2004 ble det påvist klamydia hos 17 558 personer. Det samme året fikk 263 kvinner og menn gonoré, 252 ble smittet av hiv og 40 pådro seg syfilis. Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som kan redusere disse tallene. Dessverre har antall brukere sunket med 32 prosent siste året. Nå benytter tre av fem personer mellom 16 og 25 år sjelden eller aldri kondom.

De slappe vanene skyldes kanskje at man tror at man ikke kommer til å bli smittet av en kjønnssykdom. Sannheten er at disse sykdommene dessverre rammer stadig flere unge og kan forårsake til dels alvorlige skader i underlivet.

En del av mine unge pasienter gir uttrykk for at de kan vurdere sannsynligheten for smitte ut i fra en partners utseende og personlighet. Statistikken over antall smittede viser at denne treffsikkerheten er liten. Det skyldes blant annet at man ikke vet hvem den tidligere partneren til kjæresten var sammen med før de ble sammen. Og ettersom mange seksuelt overførbare sykdommene gir lite symptomer er man ofte ikke klar over at man er smittet før man har smittet andre.

Kondomer bør være like tilgjengelige i dagligvareforretninger som tannpasta, tamponger, sjampoer og andre hygieneartikler. Hvis man gjør bruk av kondom til en alminnelig og selvfølgelig sak, blir det kanskje også lettere for unge mennesker å benytte dem under akten.

Kilde: RFSU 2005