P-plaster er et hormonbasert prevensjonsmiddel for kvinner.

Det inneholder hormonene gestagen og østrogen som også finnes i p-piller. I Norge kom det første p-plasteret, EVRA®, på markedet i 2003.

Hvordan bruker man p-plasteret?

Det første plasteret settes på hel, tørr, ren og hårløs hud den første dagen i menstruasjonssyklus. Aktuelle steder er ytre overarm, magen, setet eller på ryggen. Plasteret skal ikke festes på brystene.

Plastret skal sitte på i syv dager. Den åttende dagen tas plasteret av og et nytt plaster festes på et annet sted. Det samme gjentas på dag 15.

Etter tre uker med plaster, følger syv dager uten plaster. De fleste vil få en menstruasjons-lignede blødning i den plasterfrie uka. Neste plaster settes på etter syv plasterfrie dager.

Hvordan virker p-plasteret?

Hormoner fra p-plasteret tas opp i blodet. Bruk av p-plaster hindrer eggløsning, gjør slimet i livmorkanalen mindre gjennomtrengelig for sædceller og livmorslimhinnen mindre mottakelig for et befruktet egg.

Det er viktig å huske på at bruk av p-plaster ikke beskytter mot kjønnssykdommer.

Hvor godt sitter p-plasteret?

P-plasteret er i laget for å sitte ekstra godt fast på huden. Produsenten sier at plasteret skal sitte ved både dusjing, bading, badstue og trening.

Hvor sikkert er p-plasteret?

P-plaster er like sikkert som p-piller og gir svært god sikkerhet mot uønsket graviditet ved riktig bruk.

Hvilke bivirkninger kan forekomme ved bruk av p-plaster?

Bruk av p-plaster kan blant annet gi:

- hodepine

- hudreaksjoner

- ømme bryster

- kvalme

- vektøkning

- redusert sex-lyst

- humørsvingninger

Det er også påvist en noe økt forekomst av brystkreft og blodpropp hos brukere av p-plaster.

Hvem er p-plaster egnet for?

P-plasteret egner seg i utgangspunktet for alle friske kvinner i fruktbar alder, men det finnes flere unntak. Det er legen din som avgjør om du kan bruke p-plaster.

Hvem bør ikke bruke p-plaster?

På grunn av økt risiko for blodpropp, skal p-plaster ikke brukes av kvinner som har hatt blodpropp i legger eller lunger, eller hvor slike tilstander har forekommet hos nære slektninger. Av samme årsak bør heller ikke kvinnelige røykere over 35 år bruke p-plaster. Det finnes flere tilstander som gjør at man ikke kan bruke p-plaster.

P-plaster bør ikke brukes ved amming, fordi østrogen kan bidra til å redusere melkemengden hos mor. Ved større kirurgiske inngrep, skal man slutte med p-plaster 4 uker før planlagt operasjonen.

Hvordan får man tak i p-plaster?

For å få p-plaster må man ha resept fra lege. Man må først undersøkes for å utelukke tilstander som gjør at man ikke kan bruke det. P-plasteret koster rundt 300 kroner for tre måneders forbruk.