Det finnes to typer på markedet, Implanon som varer i tre år og Jadelle som varer i fem år.

P-staven er et hormonbasert prevensjonsmiddel for kvinner. Både Implanon og Jadelle inneholder en variant av hormonet gestagen.

Hvordan bruker man p-staven?

Implanon består av en, og Jadelle av to plaststaver som plasseres under huden, på innsiden av overarmen. Implantatene, som er på størrelse med en fyrstikk, settes inn av lege.

Hvordan virker p-staven?

Gestagen skilles ut fra p-staven og tas opp i blodet.

Bruk av p-stav hindrer eggløsning og gjør slimet i livmorkanalen mindre gjennomtrengelig for sædceller. Den daglige hormondosen som skilles ut er tilstrekkelig for å hindre graviditet.

Hvor sikker er p-staven?

P-staven er et meget sikkert prevensjonsmiddel. Implantatet settes inn på dag en til fem i menstruasjonssyklus og beskytter mot graviditet fra det er satt inn.

Det sikreste av de to implantatene er Implanon, men begge har en sikkerhet som kun overgås av sterilisering. P-staven beskytter ikke mot kjønnssykdommer.

Ved ønske om graviditet, kommer vanligvis eggløsningen i gang etter kort tid dersom implantatet fjernes. Implantatet skal tas ut av lege.

Hvilke bivirkninger kan forekomme ved bruk av p-staven?  

Bruk av p-stav kan gi flere bivirkninger, blant andre:
- hodepine
- tretthet
- kviser
- vektendring
- nedsatt sex-lyst
- blødningsforstyrrelser
- nedstemthet
- humørsvingninger

Hvem er p-staven egnet for?  

P-stav egner seg i utgangspunktet for alle friske kvinner i fruktbar alder som har behov for langvarig prevensjon, men det finnes flere unntak. Det er legen din som avgjør om du kan bruke p-stav.

Hvem bør ikke bruke p-staven? 

Bruk av p-stav gir økt risiko for blodpropp og skal ikke brukes av kvinner som har hatt blodpropp eller er arvelig disponert for dette. Implantatet bør heller ikke brukes av kvinner som har alvorlig lever-sykdom eller visse kreftsvulster.

Diabetikere som bruker p-stav må følges opp med blodsukkerkontroll på grunn av mulig innvirkning på glukosetoleransen.

Hvordan får man tak i p-staven?

For å få p-stav må man ha resept fra lege. Før man kan starte med p-stav, må man undersøkes av lege for å utelukke tilstander som gjør at man ikke kan bruke den.

Implanon koster ca 1300 kr for tre år og Jadelle ca 1300 kr for fem år. Dette utgjør et høyt engangsbeløp, men forholdsvis lave kostnader per måned.

Har du medisinske spørsmål om prevensjon? Gå til Spør oss og få svar fra våre fageksperter. Tjenesten er gratis.
Spørsmål fra Helsenetts innmeldte deltakere vil bli besvart først. Medlem blir du her.