Hva passer best for deg?

Ulike prevensjonsmetoder er tilgjengelige. Er det vanskelig å bestemme seg for hva du skal velge?

Tenk over disse punktene før du tar avgjørelsen:

Ønsker du barn? En permanent metode kan være det beste hvis du er helt sikker på at du ikke vil ha barn eller flere unger. Både menn og kvinner kan sterilisere seg.

Hvor viktig er det å unngå graviditet? Noen prevensjonsmetoder virker bedre enn andre. Hormonspiral, kobberspiral og p-sprøyte regnes som de sikreste alternativene. Noe mindre sikre er p-pille, p-plaster, p-stav, p-ring og minipiller. Minst effektive er kondom og pessar.

Hva er mest bekvemmelig? Noen prevensjonsformer er mer krevende enn andre. Er det vanskelig å huske å ta en pille hver dag? Er tanken på å avbryte forspillet irriterende? Tenk over hva som er mest komfortabelt for deg.

Er du utsatt for kjønnssykdommer? Er du i et seksuelt forhold med en som er smittet (for eksempel herpes), eller skifter du partnere hyppig? Kondom er den eneste prevensjonsformen som reduserer risikoen for å bli smittet. Bruk kondom i tillegg til sikrere metoder for å være best mulig beskyttet mot graviditet og infeksjon.

Har du helsetilstander som kan påvirke prevensjonsvalget? Ulike helsefaktorer kan snevre inn utvalget av prevensjonsformer. P-piller er for eksempel ikke anbefalt for kvinner over 35 år som røyker. Andre forhold som kan spille inn er høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes og blodpropp.

Har du planer om å få barn i løpet av det neste året? Da kan det være lurt å unngå p-sprøyter. Ved bruk av denne metoden kan tiden det tar å gjenvinne fruktbarheten bli lengre enn med andre prevensjonsmidler.

Har du problemer med akne og menstruasjon? Noen prevensjonsformer har gunstige bivirkninger. P-piller kan for eksempel forebygge akne og redusere smerter og blødninger ved menstruasjon samt gjør det lettere å hoppe over mensen. Hormonspiralen begrenser også menstruasjonsblødninger i betydelig grad.

De ulike prevensjonsformene

Sterilisering

Sterilisering er et kirurgisk inngrep for menn og kvinner som ikke ønsker (flere) barn. Metoden er en permanent løsning. Sterilisering kan imidlertid reverseres, men det er ikke alltid vellykket.

Kvinner blir sterilisert ved at egglederne blir knyttet, kuttet eller blokkert. Menn får sædlederen kuttet og blokkert slik at sædvæsken ikke inneholder spermier.

Hormonelle metoder

De fleste hormonelle metodene er effektive prevensjonsformer og deles inn i:
- Kombinasjonsmetoder: Inneholder både østrogen og progesteron. P-piller, p-plaster og p-ringer virker på denne måten.
- Progesteronmetoder: Inneholder kun progesteron og er et godt alternativ for kvinner som ikke kan ta østrogen. Inkluderer former som minipiller, hormonspiral og p-sprøyte.

Spiraler

En spiral plasseres inne i livmoren for å hindre graviditet. Beskyttelsen varer i fem års tid og regnes som en av de sikreste prevensjonsmetodene.

- Kobberspiral: Påvirker slimet i livmoren og hemmer egg- og sædcellenes bevegelighet. Ved befruktning vil det endrede miljøet i livmoren hindre egget å feste seg.
- Hormonspiral: Inneholder progesteron som hindrer sædceller i å nå fram til egget. Den påvirker også slimhinnene i livmoren slik at de ikke klarer å ta i mot befruktede egg.

Barrieremetoder

Barrieremetoder hindrer spermienes vei til eggcellen. De er ikke de mest effektive, men har vanligvis færre bivirkninger enn hormonelle metoder og spiraler.

- Pessar: Settes inn i kvinnens kjede før samleie. Etter sex bør pessaret bli værende i minst seks timer før det tas ut.
- Kondom: Tres på penis før samleie og fanger opp sædcellene slik at de ikke entrer kvinnens skjede. Det er den eneste prevensjonsformen som også beskytter mot kjønnssykdommer.

Effektivitet

P-sprøyte og spiral regnes som de sikreste alternativene. Disse metodene er mellom 97 og 99,9 prosent effektive. I løpet av ett år vil bare en til tre kvinner av 100 bli gravide ved bruk av disse prevensjonsformene.

P-piller har også en høy suksessrate med 92 prosent. Blir de tatt hver dag til samme tid vil effektiviteten øke. P-plaster og p-ring anses for å være like sikre som p-piller.

Bruker du p-plaster er det viktig å holde det unna høye temperaturer. Varme frigir høyere doser og etterlater mindre hormoner til resten av uken. Dette kan øke sjansen for graviditet. Unngå derfor direkte sollys på plasteret, solarium, varmetepper, varme bad og badestuer.

Barrieremetoder beskytter ikke fullt så godt mot graviditet. Pessar har en sikkerhet på 84 prosent, mens kondom ligger på 85 prosent. Det betyr at av 100 kvinner vil om lag 15 bli gravide hvert år.

Det kan derfor være lurt å kombinere pessar og kondom med sikrere prevensjonsmetoder. Husk på at kondom er den eneste formen som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner.

Helserisikoer

Noen helsefaktorer kan begrense ditt utvalg av prevensjonsmetoder. Ta kontakt med din lege for en oversikt over trygge alternativ hvis du:

- har en kronisk sykdom, som diabetes, hjertesykdom, epilepsi eller migrene
- har høyt blodtrykk eller høyt kolesterol
- har hatt slag eller blodpropp
- har hatt kreft
- røyker
- bruker medikamenter som kan minske effekten av prevensjon
- er overvektig

Test deg for seksuelt overførbare infeksjoner før innsetting av spiral. Har du en kjønnssykdom kan spiralen føre til betennelse i bekkenet som nedsetter din fruktbarhet varig.

Kilde: Web MD