En av ti menn over 21 år rammes av ereksjonsproblemer en eller annen gang i livet.

Ved 40 års alder sees ereksjonssvikt hos to prosent av alle menn, mens ved 65-årsalderen rammer problemet cirka 25 prosent.

Interessen for sex forsvinner ikke med alderen og ereksjonsproblemer er ikke aldersbetinget. Det er mange menn i 70-80 årene som har regelmessig samleie.

Ereksjonssvikt er en lidelse som medfører et alvorlig problem for den det rammer. Problemet skaper forstyrrelser i forholdet til seksualpartner og til muligheten for selvstimulering. Tilstanden kan påvirke både selvtillit og livskvalitet.

Tabubelagt

Ereksjonssvikt er et skjult problem, som både er tabubelagt, lite omtalt og som kan ramme mannens selvbilde og maskulinitet. Å rammes av ereksjonsproblemer er for mange menn et mareritt.

Ofte betyr "det ikke å føle seg som mann" mer enn den rene seksuelle svikten. Majoriteten av disse mennene tilhører en aldersgruppe, og er i en livsfase, hvor de ofte ikke har et så aktivt seksualliv. Likevel er de veldig opptatt av at seksualorganene fungerer. Få tilstander er så verdiladet og angstfremkallende hos menn som det å miste seksuell evne og lyst.

Årsakene kan være mange, og det er ofte et sammensatt problem som påvirker parforholdet, reduserer selvtilliten og forringer livskvaliteten.

Generelt er menn lite flinke til å snakke om sine problemer med partner, andre menn eller sin lege. Det er derfor mange menn som ikke søker hjelp for sine seksuelle problemer.

Samtidig har det blitt utviklet en metodikk og et pedagogisk opplegg rundt selvinjeksjon i penis med informasjonsmateriell til lege og pasient. Dette har resultert i at vi i dag har en lett tilgjengelig og god behandling å tilby pasienter med ereksjonssvikt. Dette er en lokal behandling av et lokalt symptom som er enkel og sikker.

Det er likevel viktig å samarbeide med pasienten også om å behandle det negative samspill som har oppstått som resultat av ereksjonsproblemene.

Hvordan oppstår ereksjonen?

Penis inneholder to svamplegmer, hver på størrelse med en blyant. Disse to svamplegmene er forbundet med hverandre.

På undersiden av penis finnes et annet svamplegme som inneholder urinrøret. På spissen av penis utvides dette til penishodet (glans penis), hvor urinrøret munner ut. I glans penis finnes også meget følsomme nerver, som spiller en viktig rolle i den seksuelle aktivitet. Svamplegmene er omgitt av en sterk bindevevshinne.

Hvert av svamplegemene inneholder en mengde små hulerom med muskeltråder i veggene. Hulrommene har forbindelse med blodkar. Noen transporterer blod til penis (arterier), og andre transporterer blod bort fra penis (vener).

Under normale omstendigheter er muskeltrådene spent, slik at hulrommene nesten er tomme for blod. Ved seksuell stimulering avslappes muskeltrådene gjennom nervestimulering slik at hulerommene kan ta imot mer blod.

Under en ereksjon, forsyner arteriene i penis svamplegmene med blod. Samtidig presses venene sammen mot bindevevshinnen, slik at blodet forblir i svamplegmene. Når trykket i hulerommene blir så høyt at venene stenges, blir penis stiv.