Ryggmargsskade

Tverrsnittsskade er forårsaket av trafikkulykker og rammer vanligvis personer i ungdom eller tidlig voksen alder. Skaden innebærer at en blir helt eller delvis lam i bena og i noen tilfeller også i armene. De fleste slike skader skjer når en holder på og etablerer seg i et parforhold eller er i ferd med å gå over fra ungdom til voksen alder. Mange blir derfor skadet i en fase av livet hvor de er seksuelt aktive. Tverrsnittsskaden får som regel store konsekvenser for den skadedes seksualfunksjon, i tillegg til at en blir avhengig av rullestol eller i beste fall krykker. Både hudfølelse og muskelkraft i ben og evt. armer reduseres eller tapes. Det samme gjør også hudfølelse omkring kjønnsorganene. Ereksjons- og orgasmeevnen påvirkes også ved dette.

Hvordan skal en gjøre seksuallivet lettere for personer som får slik skade?

I treningen etter en slik skade må en arbeide intenst med selvfølelse og handikapbevissthet og finne en ny plattform å stå på i forhold til egen seksualitet. Hvis en er i et fast parforhold må partneren tidlig dras med i dette arbeid.

Hva kan gjøres hvis en har ereksjonsproblemer?

Hos menn er ereksjonsevnen avhengig av både hvor høyt oppe i ryggmargen skaden sitter og hvor stort omfang den har. Jo høyere oppe i ryggmargen skaden sitter, jo bedre bruker ereksjonsevnen å være. Det er ingen regel uten unntak, og ofte har en ikke følelse i kjønnsorganene slik at en alltid vet om ereksjonen er tilstede. Ereksjonen kan bedres og opprettholdes under samleie hvis en bruker pubisring, ereksjonspumpe eller støttekondom. Papaverin-innsprøytinger i penis kan forsøkes. Det skal utprøves i samarbeid med lege. Hva som er det beste hjelpemiddel for den enkelte må prøves og er også avhengig av hva en selv eller partner liker.

Evnen til sæduttømming varierer. Orgasmereaksjon og utløsning kan gi hodepine og blodtrykksstigning hos noen. Mange menn opplever tørr utløsning eller orgasme, dvs at sæden forsvinner inn i blæren ved sædavgang. Dette skyldes nerveskaden som er oppstått og er ikke mulig å gjøre noe med.

Hva så med kvinner med ryggmargsskade?

Kvinner har som mannen dårlig hudfølelse som påvirker evnen til å få orgasme. Erogene soner kan opparbeides og utvikles på hudområder som ligger i overgangen mellom normal og redusert hudfølelse. Erogene soner kan plutselig oppdages, men kan også opparbeides hos enkelte ved å stimulere de aktuelle hudområdene. Noen kvinner kan få orgasmelignende opplevelse etter stimulering av disse hudområdene.

Fordi kvinner ikke er avhengig av ereksjon for å gjennomføre samleie opplyser flere kvinner enn menn at de har et tilfredsstillende seksualliv etter en tverrsnittsskade. Dette kan også skyldes at menn er mer prestasjonsorientert enn kvinner som kanskje lettere aksepterer en passiv rolle ved seksuell aktivitet.

Kvinner med tverrsnittsskade kan ha stor nytte og glede av vibrator eller massasjeapparat hvis de har noe hudfølelse igjen. Bruk av disse hjelpemidlene kan gjøre det lettere for dem å oppnå orgasme.