Er det farlig å ha sex når en har vondt i ryggen?

Plutselige ryggsmerter som også kalles hekseskudd gir låsning i ryggen og alle bevegelser av ryggen blir smertefulle. Få tenker på sex i de første dager etter lumbago eller et hekseskudd, fordi smertene er så intense. En kan ikke skade ryggen mer ved seksuell aktivitet. Det går fint an å finne stillinger under samleie eller onani som er smertefrie og ufarlige. Den som har vondt i ryggen bør overlate det meste av bevegelsene til sin partner. Et vanlig samleie i seng belaster normalt ryggen mindre enn å gå vanlig på gulvet. Den enkelte må her prøve seg frem om hva som er minst vondt..

Det samme gjelder plutselig kink i nakken.

Hvordan er det så med sexlivet hvis en har langvarige rygg- og nakkesmerter?

Av og til utvikler man en kronisk smertetilstand. Da kan en bli deprimert og oppgitt og miste overskudd til sex. Smertestillende medikamenter kan også redusere seksuallysten.

De fleste bruker medisiner i en kort periode og det hjelper ofte på sexlivet at en vet at lysten kommer tilbake når smertene og medikamentbehovet blir mindre. Det er viktig å informere partnere om dette.

Er det mer farlig med sex ved ischias enn ved lumbago?

Ischias skyldes vanligvis trykk på nerverøtter i korsryggen. Dette kan gi lammelser, utstrålende smerter og nedsatt hudfølelse i et eller begge ben. De fleste opplever ingen endring i sin seksualfunksjon utover det en kan forvente ved en plutselig og smertefull sykdom. Det er ikke farlig for smertene eller lammelsene å ha normal seksuell aktivitet. Bevegelser som gir smerter bør unngås. Mange eksperimenterer derfor for å finne gode med samleiestillinger. Frykten for å provosere frem smerte under samleie kan medføre at lysten forsvinner og at ereksjonen forsvinner, men dette er kun forbigående fenomener og betyr ikke at en har skadet seg på noen måte.

Mange føler stor glede ved å opprettholde sin seksuelle aktivitet og tilfredsstille sin partner selv om en selv ikke får orgasme eller sædutløsning så lett eller ofte som tidligere.

Mer om ischias