Heteroseksualitet er den vanligste formen for seksualitet mellom to mennesker.

Er heteroseksualitet bare samleie mellom mann og kvinne?

Heteroseksualitet inneholder mye mer enn bare samleiet. Utgangspunktet for et godt seksualliv er at vi som barn får utvikle vår seksualitet på en naturlig måte.

Det er viktig at vi i størst mulig grad slipper skyld- og skamfølelse overfor egen kropp, nakenhet, nærhet, kåthet og orgasme. Har man det ikke godt med seg selv, er det vanskelig å få det godt seksuelt sammen med en annen.

Både menn og kvinner må ta ansvar for sin egen seksualitet. Derfor er masturbasjon ofte en nødvendig forutsetning for å kunne ha det godt seksuelt sammen med andre.

Hvordan kan jeg nyte seksuallivet best mulig?

Den seksuelle nytelsen bygger med det å kunne gi og ta. Prestasjonsangsten er det største problemet i de fleste forhold.

Videre må vi pleie seksualiteten for at den skal kunne fungere. Dette gjelder spesielt i langvarige parforhold.

Det er naturlig at den seksuelle interessen svinger, i perioder er vi mer opplagt enn i andre. Mange feiltolker svingningene i seksualiteten og blir usikre på sine seksuelle evner.

Det er viktig å snakke ut om både forventninger og frustrasjoner i det seksuelle parforholdet før det blir et problem.

Bør jeg og partneren min komme samtidig?

En av de hyppigste mytene i det heteroseksuelle forhold er at orgasmen må komme samtidig for begge parter.

Orgasmejaget skaper ofte forventningspress og prestasjonsangst hos begge parter, noe som ofte ødelegger den seksuelle nytelsen.

Det er ofte best om kvinnen får orgasme først og mannen etterpå.

Hva med kroppen forøvrig?

Det er viktig å kjenne kroppens områder og funksjoner for å kunne nyte seksualiteten.

Hos kvinnen er både klitoris, urinrørsåpning, området rundt endetarmen og innsiden av skjeden følsomme områder. Kvinnen må også øve opp og stimulere muskulaturen i underlivet.

Mannen trenger også å bli kjent med seg selv og sin orgasme. En bør prøve å utvikle en åpenhet til hverandres seksualitet og bli flinkere til å si hva en liker og hva som eventuelt er ubehagelig.

Hva kan jeg gjøre for at sexen skal bli best mulig?

Det er viktig å bestrebe seg på å se samleiet som en lek. Forstyrrende elementer kan ofte ødelegge seksuallivet. Dette kan dreie seg om alt fra manglende hygiene til begrensete muligheter for å kunne være alene.

Ikke alle oppnår orgasme under samleiet. Å strebe etter orgasme fyrer ofte opp under prestasjonsangsten som kan blokkere den seksuelle nytelsen for begge parter.

Hva med munnsex?

Munnsex oppleves forskjellig. Noen synes det er uhygienisk, mens andre synes de får mye bedre og kraftigere seksuelle reaksjoner ved stimulering med munnen.

Det viktige er å tilstrebe god hygiene og ha åpenhet om hva man ønsker, inkludert munnsex.

Bør jeg skjemmes over mine seksuelle fantasier?

Seksuelle fantasier er også vanlig i seksuelle parforhold. Noen ganger skremmer dette oss fordi de seksuelle fantasiene er tabubelagte for oss, og at fantasiene er uakseptable sosialt.

Det er ikke nødvendigvis gitt at man skal være åpen overfor sin partner om sine seksuelle fantasier. Noen kan bli opphisset av å høre om partnerens fantasier, men andre blir forskrekket og sjalu.

Det er viktig å ha et avslappet forhold til sine seksuelle fantasier, og det er viktig å skille mellom fantasier og det en i virkeligheten ønsker utført.

Er det lurt å benytte seksuelle hjelpemidler?

Mange slags hjelpemidler kan anvendes i den erotiske leken. Alt i fra oljer til erotiske fortellinger og hjelpemidler som vibratorer og liknende.

Det finnes også spesielle øvelsesprogram som ofte seksologer anbefaler som også kan stimulere sensualiteten og seksualiteten.