Nedsatt hudfølelse forekommer ved en rekke nevrologiske og indremedisinske sykdommer. De mest kjente er multiple sklerose, nervebetennelse ved alkoholisme og sukkersyke, ryggmargskade etter ulykker. Hudfølelsen er i mange tilfeller bare redusert og ikke helt tapt.

Kan dårlig hudfølelse gi seksualproblemer?

Ved redusert hudfølelse på penis eller på kjønnslepper og klitoris vil det være vanskelig å oppnå orgasme. Både menn og kvinner kan også merke redusert evne til å få ereksjon eller fuktig skjede.

Finnes det behandling for dette?

Evnen til å få orgasme kan bedres ved å øke intensiteten og varigheten av den seksuelle stimuleringen av kjønnsorganene ved samleie eller masturbasjon. Det kan skje ved vanlig berøring med hender, fingre eller tunge, men ofte må sterkere stimulering til. Da kan en vibrator eller et massasjeapparat være nyttig. Det finnes flere slike stimulatorer på markedet og alle gjør nytte. De er heller ikke særlig dyre. Et vanlig kroppsmassasjeapparat kjøpt i en elektrisk forretning er enklest å anskaffe seg. Massasjestaver o.l. gir mulighet for stimulering inne i vagina og i endetarmen.

Kvaliteten på vibratorer varierer og stimuleringsintensiteten er dårligere enn for vanlige kroppsmassasjeapparater. Undersiden av penishodet og klitoris er de mest følsomme områdene å stimulere. Det er store forskjeller fra person til person. En må leke og prøve seg frem til den stimuleringsteknikk som en selv synes er best. Husk at det kan være ubehagelig å få sterk vibrasjon direkte mot penishodet eller klitoris uten nødvendig forspill.

Redusert hudfølelse er som regel kombinert med andre forstyrrelser i nervesystemet. Orgasmehemming, tørr ejakulasjon, ereksjonssvikt og tørr skjede kan opptre samtidig.

Funksjonshemmedes organisasjoner og helsepersonell skal ha kjennskap til de mest vanlige seksualtekniske hjelpemidler. Har de ikke det bør økende etterspørsel etter slik informasjon bidra til at flere skaffer seg nødvendig kunnskap. Derfor er det viktig at flest mulig begynner å spørre etter informasjon om sexproblemer ved forskjellige sykdommer.