Hvilke problemer opplever kvinner ved sex?

Den seksuelle reaksjonen hos kvinnen liksom hos mannen deles inn i fire faser:

- lystfasen
- platåfasen
- orgasmefasen
- refraktærfasen

Det kan oppstå problemer i alle disse fasene.

Hva skjer i lystfasen?

I lystfasen kjenner kvinnen at hun "tenner" seksuelt. Hva som skal til for å få henne til å tenne varierer.

For noen er tanken på partneren, på en erotisk situasjon, synet av et attraktivt menneske, visse dufter, musikk, litteratur eller billeder tilstrekkelig. Andre trenger mer direkte stimulering i form av kyss og kjærtegn for de blir opphisset.

I lystfasen slår hjertet fortere, pusten blir hurtigere og kvinnen kjenner en god fornemmelse i underlivet. Mentalt og fysisk har hun lyst på et seksuelt møte.

Hvilke problemer kan oppstå i forbindelse med lystfasen?

Kvinner med manglende lyst opplever ikke den seksuelle tenningen.

Noen kan likevel delta i seksuelle handlinger uten å ha glede av dem, mens andre føler direkte avsky for sex.

Hva skjer i platåfasen?

I platåfasen strømmer det blod til kvinnens underliv.

Skjeden blir fuktig og utvider seg slik at innføringen av penis kan skje uten smerter eller ubehag.

Hvilke problemer kan oppstå i platåfasen?

Noen kvinner har problemer med en tørr skjede. Dette er vanlig etter barnefødsler og etter overgangsalderen. Lokalbehandling av skjeden med østrogenkrem eller stikkpiller, som nå fås reseptfritt på apoteket, vil rette på dette problemet.

Tørr skjede kan også ha sammenheng med at kvinnen ikke er opphisset nok, fordi hun ikke er tilstrekkelig stimulert på forhånd. I så fall må den seksuelle kommunikasjonen i parforholdet bedres, slik at kvinnens partner lærer hva slags stimulering hun trenger for å bli opphisset nok til at skjeden blir fuktig før et samleie.

Et annet seksuelt problem i platåfasen er vaginisme eller skjedekrampe. Det blir umulig å gjennomføre et vanlig samleie, fordi kvinnen strammer skjedemusklene slik at det blir umulig for mannen å komme inn i henne.

Noen kvinner har dette problemet i mindre uttalt grad. De strammer skjedemusklene slik at det blir vanskelig og smertefullt å gjennomføre samleiet.

Et tredje seksuelt problem i platåfasen er smerter under samleie. Slike smerter kan ha både fysiske og psykiske årsaker.

Vi skiller mellom ytre smerter, der årsaken er sykdommer eller lidelser i de ytre kjønnsorganene og indre smerter, der årsaken er sykdommer eller lidelser i de indre kjønnsorganene. Dersom smertene kommer etter samleiet, er årsaken nesten alltid psykisk.

Hvilke problemer kan oppstå i forbindelse med orgasmefasen?

Seksuelle problemer i orgasmefasen er manglende orgasme. Dette er også et av de vanligste seksuelle problemene hos kvinner.

Noen kvinner får orgasme når de onanerer eller når partneren stimulerer dem med hånden eller tungen, men får ikke orgasme under samleie.

Noen kvinner får aldri orgasme, uansett hvordan de blir stimulert. De aller fleste kan lære seg til å få orgasme ved onani, og den kunnskapen de får om kroppens reaksjoner på denne måten, kan de overføre til samleiesituasjonen.

Er det noe galt med meg siden jeg ikke får orgasme ved samleie?

Det hender kvinner som ikke får orgasme under samleiet føler at de ikke er kvinnelige nok eller at dette er noe unormalt eller mangelfullt ved dem. Slik er det ikke.

Det er faktisk flere kvinner som får orgasme ved at de selv eller partneren stimulerer klitoris enn ved et samleie. Det er ikke noe mindreverdig ved denne formen for utløsning.

Noen tror også at begge parter bør ha utløsning samtidig for at samleiet skal være perfekt. I virkeligheten er det sjelden samtidig orgasme forekommer.

Et sjeldent seksuelt problem i orgasmefasen er orgastisk hodepine, som varer en stund etter utløsningen og kan ødelegge gleden ved å nå klimaks. Slik hodepine kan minne om migrene, og det går an å forsøke å ta et migrenemiddel før samleiet for å se om dette kan forebygge hodepinen.