Seksualitet ved sykdommer og misdannelser i kjønnsorganene.

Jeg har en sykdom i underlivet mitt. Hvordan vil sykdommen påvirke seksuallivet?

Ved sykdommer i underlivet må du først og fremst få rede på hvordan sykdommen har forandret underlivet ditt i forhold til det normale, både når det gjelder anatomien, funksjonen og konsekvensen for seksuallivet.

Først og fremst er det legen som behandler deg som kan gi deg de nøyaktige opplysningene du trenger. Du må bli kjent med underlivet ditt på nytt.

Dersom det er synlige eller følbare forandringer i det, vil det være fint om legen din kunne vise deg hva som har skjedd med deg via et speil mens du blir undersøkt gynekologisk. Har forandringene skjedd innvendig, kan legen forklare deg om dette vil ha noen betydning for din evne til å gjennomføre et samleie.

Er du redd for at det kan være smertefullt å ha samleie, vil det være fornuftig av deg undersøke skjeden din ved å stikke en eller to fingre inn mens du sitter på huk. Kjenn etter om det er vondt å tøye ut skjedeveggen eller bevege fingrene inne i skjeden. Er du engstelig for å gjøre dette på egen hånd, kan du gjøre det under veiledning av lege mens du blir undersøkt.

Når du skal ta opp igjen seksuallivet etter en sykdom i underlivet, er det viktig at du kjenner deg trygg og at partneren din er tålmodig og villig til å rette seg etter dine behov. I begynnelsen kan det hende du bare skal vende deg til følelsen av å ha penis i skjeden. Etterhvert som du vet at det går bra kan du utvide utfoldelsen under samleie til en form som var vanlig for dere å ha før du ble syk.

Hva slags sykdommer kan føre til problemer ved samleie?

De vanligste underlivssykdommene, som utflod og underlivsbetennelser, blir helbredet og får ingen varige negative konsekvenser for seksuallivet.

Noen ganger kan psykiske følger av sykdommen gjøre at du blir engstelig. Skikkelig informasjon fra legen som behandler deg er det beste botemiddelet.

Vanlige underlivsinngrep, som inngrep på livmorhalsen på grunn av celleforandringer og fjerning av livmoren, har som regel ikke negative konsekvenser for seksuallivet.

Må klitoris og deler av de ytre kjønnsorganene fjernes på grunn av sykdom, kan opplevelsen av et samleie bli forandret, fordi stimulering av klitoris er viktig for opplevelse av lyst og evne til å få orgasme hos de fleste kvinner.

Det er likevel ikke umulig for kvinner som har fjernet klitoris og de ytre kjønnsorganene å ha glede av seksuallivet.

Inngrep som gjør at skjeden blir trangere kan naturligvis gjøre gjennomføring av samleie vanskelig eller umulig. Her er det helt nødvendig å få individuelle råd og veiledning av behandlende lege.