Det er nesten lettere å svare på når du ikke kan begynne med sex enn når du kan begynne.

Dersom du er under 14 år, er det straffbart for en som er fem år eldre enn deg eller mer å ha sex med deg.

Det er sjelden skadelig å vente med sex, mens det kan ha mange negative konsekvenser å begynne for tidlig.

Du bør ikke ha sex fordi du føler at "alle andre har det" eller fordi noen presser deg.

Du bør absolutt ikke ha sex dersom du har drukket for mye i et selskap og er blitt ukritisk. Det kan ha betydning for hvordan du opplever seksuallivet ditt resten av livet at første gang blir en god opplevelse for deg. Derfor bør du vente til du finner et menneske du virkelig har lyst til å dele denne begivenheten med, en du stoler på og kjenner deg nær.

Det er fint om dere er blitt kjent med hverandre over tid og har lært noe om hverandres seksualitet gjennom kyss og kjærtegn.

Undersøkelser av ungdommers seksualvaner viser at halvparten av alle jenter har debutert omtrent ved 17-års alderen. Det er noen få som begynner med samleier når de er svært unge. De fleste debuterer med en kjæreste eller en venn de har kjent en stund.

Tilfeldig, ubeskyttet sex med en du nesten ikke kjenner kan være farlig for helsen din. Du risikerer å bli smittet av en seksuelt overførbar sykdom, som i verste fall kan gjøre deg steril. Du risikerer å bli uønsket gravid. Derfor bør du ikke ha samleie med noen før du kan ta ansvaret for å beskytte deg, både mot sykdom og svangerskap. Det vil si at du må være voksen nok til å forlange at partneren din bruker kondom.