Tone Ahlborg ved Universitetet i Göteborg har fulgt 820 nybakte foreldre og funnet ut at de parene som har satt sexlivet på sparebluss etter fødselen, er mer utsatt for varige problemer med samlivet.

Småbarnsforeldre som har lite sex et halvt år etter fødselen, har vanskelig for å komme i gang med sexlivet igjen. Oppsiktsvekkende nok, er det de parene som kun har ett barn som er trøttest og har minst sex. De parene som hadde mest sex et halvt år etter fødselen, var de som var mest fornøyd i forholdet.

Ahlborg sier videre at kjønn og likestilling i hjemmet er viktige faktorer som innvirker på sexlysten. Mennene i undersøkelsen har i gjennomsnitt lyst på sex 1-2 ganger i uken, mens kvinnene var fornøyde med 1-2 ganger i måneden. Mange av kvinnene rapporterte at de følte at hovedansvaret for hus og hjem lå hos dem, og at de derfor var trøttere og mindre opplagte til sex enn mennene.

- Økt likestilling kan faktisk øke sexlysten, påpeker Ahlborg.

HVORFOR VANSKELIG Å KOMME I GANG IGJEN?

Det er flere grunner til at det kan være vanskelig å komme i gang igjen med sexlivet etter fødsel.

Hvis kvinnen er sydd nedentil, kan hun oppleve smerter ved samleie. Arrvevet kan få skjeden til å føles trang og lite fleksibel. Amming kan også gjøre skjeden tørr. Generelt er det ikke uvanlig at kvinner føler en viss avstand til egen kropp etter fødsel. Kroppen føles og ser kanskje annerledes ut, og fungerer den første tiden mest som matstasjon for babyen. Det kan være vanskelig å finne frem til erotiske følelser midt oppi den store omstillingen.

Far opplever også en ny rollefordeling i familien og må finne sin nye plass i ”trekantdramaet” som utspiller seg. Han ser sin kjæreste gå opp i morsrollen, og er kanskje usikker på hvor han passer inn i det hele. Noen menn blir også preget av fødselen, og synes det er vanskelig å få seksuelle følelser for partneren etterpå.

Søvnmangel er en annen samlivstyv. Både mor og far utsettes for søvnmangel i småbarnstiden, men så lenge mor ammer, er det hun som tar ”støyten” når det gjelder nattevåk. I de periodene hvor barnet sover og mor og far i teorien kunne hatt tid til å ha samleie, blir det ofte bortprioritert til fordel for søvn, mat eller husarbeid.

SMÅBARNSLIV TAR KNEKKEN PÅ EKTESKAP

Statistisk sett ryker de fleste ekteskap når barnet er mellom 1-3 år.

Sjokket og omstillingen paret gjennomgår når de får barn, må nok ta noe av skylden for skilsmissetallene. Dersom paret ikke er godt nok forberedt på utfordringene samlivet må gjennom når barnet kommer, kan de få problemer med å ta vare på samlivet og nærheten når småbarnslivet krever sitt.

HVORDAN KAN MAN KOMME I GANG?

Den største utfordringen er å finne tid og overskudd til å fokusere på samlivet. I en travel småbarnstilværelse må dette prioriteres, for det vil aldri komme av seg selv. Til å begynne med er kanskje ikke kvinnen klar til å ha samleie, men det er likevel viktig å ta vare på intimiteten og sensualiteten. Å ta på hverandre, kysse, klemme og gi hverandre komplimenter hjelper til å bevare nærheten i forholdet.

Når man føler seg klar til å ta fatt på det seksuelle samlivet igjen, er det viktig å ta seg god tid. Kvinnens underliv har gjennomgått en endring, og føles kanskje annerledes både for ham og henne. Dersom hun opplever skjedetørrhet, er glidemiddel til god hjelp.

IKKE BARE KVINNEN SOM BREMSER

Det er ikke bare kvinnen som blir påvirket av graviditeten – og fødselen. Det er ikke helt uvanlig at menn opplever å bli ”sympatigravide”. De kan bli kvalme, trøtte og få hodepine. Etter fødselen kan tilstander som barseltårer og fødselsdepresjon også ramme fedrene.

Dette er en forholdsvis ny utvikling, og kan ha sammenheng med at menn i stadig større grad tar del i graviditeten og fødselen – og også stellet av baby, hus og hjem i tiden etter fødselen.

Kilder:
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.190488-smabarn-satter-stopp-for-sexliv
www.klikk.no/foreldre/foreldrerollen/article469595.ece
www.dinbaby.com/felles/temasider/samliv/sex_etter_fødselen
http://www.tv2.no/gmn/barselgruppa/flest-samlivsbrudd-naar-barna-er-smaa-2989310.html
http://www.tv2.no/gmn/nettprat/-begjaeret-kommer-ikke-av-seg-selv-3063834.html