Dersom gnisten i samlivet er på vei til å ebbe ut, kan den enkleste måten å få spenningen tilbake på være å kysse mer. Flere par bekrefter at forholdet ble bedre og mer intimt når de gikk inn for å kysse mer i hverdagen.

MER INTIMT

Et dypt tungekyss involverer nesten alle sansene våre. Både smakssansen, luktesansen, synssansen og følesansen

Kyssing kan faktisk oppleves som mer intimt enn sex. Der hvor sex kan være et uttrykk kun for lidenskap, er et kyss mer følelsesladd og som regel forbeholdt kjærester. Særlig kvinner legger stor vekt på kyssing, og vil sjelden ha sex uten å kysse. Menn, derimot, legger ikke like mye i denne handlingen, og knytter sjeldnere sex og kyssing sammen.

KYSS OG KJEMI

En mulig forklaring er at spytt inneholder testosteron og at dette øker sexlysten. Forskere tror også at menn gjennom tungekyss ubevisst kan måle østrogennivået til kvinnen de kysser, og dermed vite hvorvidt hun er fruktbar. Romantisk kyssing hjelper oss også å finne en god partner ved å sende kjemiske signaler vi reagerer på, og spiller dermed en viktig rolle i den menneskelige reproduksjonssyklusen.

Kyssing kan altså gi viktig informasjon om partneren, selv om vi ikke er bevisst dette, og være avgjørende når vi velger å gå inn i et forhold med kyssepartneren – eller lar være.

EKTEPAR KYSSER MINDRE h

Par som har vært sammen lenge, eller som gifter seg, kysser mindre enn ferskere kjærester, viser forskning. Dette har kanskje en naturlig årsak ettersom den første stormende forelskelsen går over og erstattes av hverdag, jobb og tidsklemme.

Samlivsterapeut Rakel Brandsegg sier til klikk.no at det viktigste i et forhold er å beholde nærheten og å vise hverandre kjærlighet i hverdagen.

– Et forhold overlever ikke takket være et skippertak hver tredje måned, sier hun.

LA KYSS VÆRE KYSS h

Den danske sexologen Joan Ørting sier at kyss ikke nødvendigvis skal føre til sex. Det er viktig å la kysset stå for seg selv, mener hun.

– Noen mennesker tør ikke tungekysse partneren fordi de kun bruker det som forspill. Hvis de ikke har lyst på sex, vil de heller ikke kysse.

Kyss kan imidlertid være en viktig faktor i et forhold. Når sex av forskjellige grunner ikke står på agendaen, kan kyss hjelpe til med å ivareta nærheten og intimiteten i forholdet.

KYSSING ER SUNT

Det er vitenskaplig bevist at kyssing reduserer stress. Når mennesker kysser reduseres mengden av stresshormonet kortisol, samtidig som hormonet oxytocin utløses. Oxytocin får mennesker til å føle seg nærmere knyttet hverandre, men et interessant poeng er at det kun er menn som opplevde økte oxytocinivåer ved kyssing i et forskningsprosjekt. Forskerne antar at dette kommer av at kvinner krever mer enn kyss for å føle nærhet.

KYSSING ER UTBREDT MEN UUTFORSKET

Kyssing forekommer i mer enn 90 % av menneskelige kulturer, men også visse apearter kysser partnerne sine. Til tross for at aktiviteten er så utbredt, er det gjort få forsøk på å forklare hvordan og hvorfor skikken har utviklet seg. En teori går ut på at urkvinner tygget maten for spedbarna sine og overførte maten direkte fra munn til munn, slik fugler og andre dyr gjør, og at dette senere har blitt et symbol på kjærlighet og nærhet og dermed overført til voksne forhold.

Kilder:

Klikk.no
Kk.no
Webmd.com
Forskning.no