At sexlivet blir dårligere en periode etter at man har fått barn, er en sannhet for de aller fleste par. Dette er helt normalt, og ikke noe å bekymre seg over. Som regel vil samlivet komme seg igjen etter en tid, når barnet begynner å sove bedre om natten og overskuddet returnerer.

Dersom det føles vanskelig å komme i gang med sexlivet igjen, eller hvis en eller begge parter i forholdet er meget misfornøyde med situasjonen, er det imidlertid viktig å adressere problemet. Uløste problemer utvikler seg fort til en ond sirkel det er vanskelig å komme seg ut av.

LITE SEX GIR MINDRE SEX

Mange, både kvinner og menn, erfarer at de mister lysten på sex etter fødselen. Det kan være mange grunner til dette. For kvinnen er det ofte smerter og ubehag etter fødsel som stopper henne, og senere vil gjerne mangel på søvn og overskudd gjøre sengekosen kraftig nedprioritert. Etter en tid kan selve mangelen på sex føre til mindre lyst.

FANTASER DEG TIL MER LYST

Akkurat som lite sex fører til mindre lyst og dermed enda mindre sex, fungerer det andre veien også. Jo mer du tenker på, og har sex, jo mer får du lyst også.

Frekke fantasier er den raskeste måten å få orgasme på, og de kan krydre og live opp sexlivet på en ufarlig og effektiv måte.

De aller fleste har seksuelle fantasier av et eller annet slag, både menn og kvinner, men fantasiene arter seg på noe forskjellig vis. Kvinner fantaserer helst om:

- Sex med fremmede

| - Å selge seksuelle tjenester

- Sex med en annen kvinne

- Å ha en mannlig sexslave

- Å ha sex med en yngre mann

- Å ha sex med to eller flere menn

- Å ha sex på et offentlig sted

- Å bli tvunget til sex (selv om hun ikke ønsker det i virkeligheten)

- Å bli sett mens hun har sex

- Å se på at andre har sex

Menn fantaserer om:

- Trekant med to kvinner

- Å ha impulsiv sex et annet sted

- Rollespill – at partneren kler seg ut

- Sex med fremmede

- Forbudt sex, for eksempel med sjefens kone

- Å se at partneren har sex med en annen mann

- Sexorgier

- Sex med en mye yngre kvinne

- Å ha et eget harem av villige kvinner

- Dominans og underkastelse

HVORDAN BRUKE FANTASIENE?

Fantasier er en ufarlig måte å krydre sexlivet på. Man kan fantasere om akkurat hva man vil, uten at noen andre trenger å vite om det. Noen bruker fantasiene sine i dagdrømmer, mens andre bare fantaserer når de onanerer eller har sex.

Det er flere helsefordeler knyttet til seksuelle fantasier. De skal hjelpe mot anspenthet, stress og frustrasjon, i tillegg til at de stimulerer seksualiteten til den som fantaserer.

Dersom et par bestemmer seg for å snakke om – og kanskje leve ut – fantasiene sine, kan de også bidra til å utvide parets seksuelle horisont og knytte dem nærmere hverandre.

Å LEVE UT FANTASIENE

Hvis man har lyst til å sette fantasiene ut i livet, bør man imidlertid tenke seg godt om først. Det er flere risikofaktorer involvert. For det første kan det rett og slett hende at partneren slett ikke er interessert i å iscenesette fantasien din, og kanskje synes han eller hun til og med at det du fantaserer om er for drøyt, og det hele kan føre til uoverensstemmelser og mistro i soverommet. En annen risiko er at virkeligheten ikke lever opp til fantasien, og at opplevelsen er en skuffelse.

Den kanskje alvorligste risikoen ved å sette fantasier ut i livet, er dersom fantasien involverer en tredje part. I slike tilfeller er det viktig å snakke gjennom det hele på forhånd og være helt trygge på hverandre, slik at man i størst mulig grad unngår sjalusi. Det er viktig at begge to virkelig har lyst til å gjennomføre fantasien – dersom den ene bare er med for å tilfredsstille den andre, er risikoen for sjalusi stor.