Her er det de vanligste sexfellene og hvordan du kan unngå å bli fanget i dem.

STRESS

Lange og strevsomme dager med jobb, barn og hjem kan legge press på sexlivet. Dagligdagse bekymringer for økonomien, helse og andre utfordringer er også utmattende og ødeleggende for samlivet, og ofte vil søvn og avslapping foran fjernsynet vinne over en runde i sengen når man endelig får noen timer sammen på kvelden.

PROBLEMER I FORHOLDET

Uløste konflikter i forholdet er en av de hyppigste libido-knekkerne. Spesielt kvinner reagerer på følelsesmessig uro med å få nedsatt sexlyst, og er avhengige av å føle nærhet med partneren sin for å opprettholde lysten.

Krangling, dårlig kommunikasjon og mistro til hverandre kan ødelegge intimiteten i forholdet – og dermed også sexlivet.

ALKOHOL & NARKOTIKA

En drink eller to kan løsne tungebåndet – og hemningene. Men rusen kan også ha motsatt virkning. Alkohol og narkotika svekker kroppens evne til å føle – og dermed også å nyte. I tillegg gjør rusen deg trøtt og kan gi ereksjonsproblemer.

Drikker du deg riktig full sier det seg selv at dine evner i senga blir svært svekket.

SØVNMANGEL

For lite søvn fører til utmattelse, og utmattelse nedsetter sexlysten. Legg til rette for tilstrekkelig søvn om natten, og forandre usunne søvnmønstre. Søvnproblemer som insomni eller søvnapnè bør utredes av lege.

BARN

Å ha barn legger en naturlig demper på sexlivet – i hvert fall mens de er små. Babyer holder foreldrene våkne om natten og snur hverdagene på hodet. De fleste foreldre har lite overskudd i småbarnsårene til å opprettholde sexlivet slik det var før barna kom. Det krever mer innsats fra begge parter, men for de fleste går det seg til etter hvert som barna blir større og begynner å sove natten gjennom, og hverdagen igjen gir rom for energioverskudd.

Det kan lønne seg å leie inn en barnevakt av og til for å få tid sammen og pleie forholdet.

LEGEMIDLER

Mange typer medisiner kan påvirke sexlysten negativt. Disse er kjente syndere, så dersom du føler sexlysten er fraværende og bruker noen av disse legemidlene, snakk med legen din om alternativer.

Antihistaminer
Efedrin
Antidepressiva: for eksempel Seroxax.
P-piller
Kreftmedisiner og enkelte medisiner mot leddgikt
Anti-HIV-medisiner

KROPPSBILDE/OVERVEKT

Det er vanskelig å føle seg sexy og attraktiv dersom du har dårlig selvbilde, og dette vil igjen påvirke sexlysten. Dersom det er kjæresten din som lider av dårlig kroppsbilde, vil det hjelpe ham/henne at du viser at du fremdeles synes at han/hun er sexy.

Trening vil ikke bare forbedre formen og brenne fett, men øker også sexlysten.

EREKSJONSPROBLEMER

Menn med ereksjonsproblemer har ofte prestasjonsangst og bekymrer seg mye over hvordan de vil prestere i sengen. Slike bekymringer kan tappe sexlysten.

LAVT TESTOSTERONNIVÅ

Testosteronnivået synker med alderen. Ikke alle menn opplever at dette dreper sexlysten, men for mange menn gir dette negative utslag. Testosteron påvirker kvinners sexlyst også, men studier tyder på at tilskudd med testosteron er til lite hjelp for kvinner.

DEPRESJON

Depresjon virker negativt inn på de fleste områder i livet, sexlivet er ikke noe unntak. Ubehandlet depresjon svekker evnen til å oppleve glede, og lyst og evne til å ha sex avtar. Samtaleterapi, fysisk aktivitet og medisiner kan være til god hjelp.

OVERGANGSALDER

Kvinnelig overgangsalder fører til store svingninger i hormonnivåene og tørrhet i skjeden. Dette er tilstander som normalt svekker lysten og evnen til å ha samleie, men kan rettes opp ved bruk av medisiner og tilskudd av østrogen.

MANGEL PÅ INTIMITET

Intimitet er ikke det samme som sex. Sett av tid til å være intime sammen, uten at det fører til sex – det vil styrke forholdet og vedlikeholde tenningen dere i mellom.

KOSTHOLD

Tunge, karbohydratrike måltider gjør at kroppen føles tung og dvask. Ikke akkurat det du ønsker før du skal ha det hyggelig på soverommet. Sats på lettere mat, og kjenn forskjellen både i kropp og sinn – og sengen.

Kilder:
Webmd.com
Peak-health-now.com
Xomba.com
Kk.no
Dinside.no