Spørsmål: Jeg har alltid vært tiltrukket av kvinner. Inntil nylig har jeg også vært interessert i menn. Det er jeg ikke lenger hvilket jeg tror kan skyldes en del vonde erfaringer.

Da jeg var barn var faren min dominerende og aggressiv. Det var også min første kjæreste som var manipulerende og presset meg til å ha sex med ham. Siden den gang har jeg hatt ytterligere to uheldige opplevelser med menn. Tror du jeg egentlig er biseksuell og er blitt redd for menn på grunn av det jeg har vært utsatt for, eller er jeg lesbisk? Er det noe jeg kan gjøre for å overkomme min frykt slik at jeg kan inngå i et forhold med en mann?

Svar: Du har hatt flere vonde opplevelser med menn som har stått deg nær. Det er forståelig at det har gjort deg usikker på din legning. Vår seksualitet er komplisert og hva som vekker våre følelser kan variere over tid. Når vi blir tiltrukket av noen skyldes det gjerne flere sider ved vedkommende som utseende, væremåte, humor og kontakt. Det du finner tiltrekkende hos en kvinne kan være den tryggheten hun gir deg. Følelsene du har hatt for menn kan være svekket av frykt, skyldfølelse og sinne slik du antyder. Det kan også hende at du alltid har vært lesbisk, men at forventningene fra samfunnet og en dominerende far gjorde at du forsøkte å leve heteroseksuelt. For å komme nærmere et svar på din legning kan du tenke over om du fortsatt kan bli tiltrukket av en mann, men at tanken på å innlede et forhold gjør deg engstelig, eller om du rett og slett ikke blir forelsket i menn. Føler du også at vennskap med dem er problematisk? Selv om du kjenner at dine tidligere erfaringer påvirker ditt forhold til menn nå, er det ikke lett å bare ”skru av” den uroen eller ubehaget du kjenner. En samtale med en psykolog kan hjelpe deg med å bearbeide de vonde opplevelsene slik at du kan bli bedre kjent med hvordan de påvirker dine valg av partner.