Ny forskning slår fast at rutinesex er det som fungerer best i faste forhold.

Alltid noe nytt

Det er fort gjort å få inntrykk av at man må prestere nye og spennende krumspring i sengen med jevne mellomrom for å bevare gnisten og lysten i forholdet. Vårt samfunn er svært opptatt av alt som er nytt, og medieoppslag om sex er dagligdags. Det er stadig nye punkter, teknikker eller stillinger som kan og bør utforskes, i følge diverse eksperter.

Kan føre til problemer i forholdet

Stadig higen etter det som er nytt og spennende kan føre til problemer i forholdet, mener den amerikanske seksualrådgiveren Ian Kerner. Han påpeker at mange stadig bytter ut partneren sin kun for spenningens skyld.

Presset til å fornye seg i sengen kan også føre til stress rundt akten, og dermed bidra negativt til et godt og sunt seksualliv. Mange par har mer enn nok med å få tid til rutinesexen i en travel hverdag, og et ekstra prestasjonskrav kan bidra til å slukke gnisten helt.

Blir fokuset mer på å være utforskende enn på det som faktisk gir nytelse og glede, kan man fort gjøre seg selv en bjørnetjeneste.

Komfortsex funker best

Det rutinesexen mangler i oppfinnsomhet og nyskapning, tar den igjen i resultat. Særlig for kvinner, som har en mer kompleks vei til orgasmen enn menn, gir det fordeler å følge en ”oppskrift” når man har sex. Dersom en kvinne har opplevd å få orgasme på en bestemt måte tidligere, vil det være større sannsynlighet at hun får samme resultat neste gang. Har man derfor en partner som vet hvordan det skal gjøres, vil det sannsynligvis gi et godt resultat hver gang.

Også menn kan nyte godt av rutinesexen. For mye fokus på alternative, nye og spennende sexteknikker, kan føre til ereksjons- og orgasmeproblemer, sier psykolog Peder Kjøs til klikk.no.

Klin og klå

Det er ikke nødvendig å dra fram Kama Sutra eller håndjern for å få tilbake spenningen i soverommet. Forsøk heller å finne tilbake til det dere hadde den gangen forholdet var nytt, råder Kjøs, og finn gjerne igjen tenåringen i deg. Klining og klåing – en essensiell del av tenårenes seksuelle utforskning, blir ofte prioritert bort etter hvert som forholdet blir langvarig og hverdagslig, men man skal ikke undervurdere effekten av et godt, dypt kyss og en het omfavnelse.

Se hverandre

En av utfordringene med rutinesexen, er at rutinen kan bli så innarbeidet at man slutter å se hverandre ordentlig. I stedet for å hoppe rett til rutinesexen i sengen, kan det derfor gi en positiv effekt å ta seg litt bedre tid. Kle av hverandre, ha lyset på og ta dere god tid til å bli kjent med hverandre igjen. Det er ikke sikkert det er behov for noe nytt i sengen, kanskje dere bare trenger å finne fokuset igjen, gjenoppdage hvorfor det er nettopp denne rutinen dere har landet på. Det fungerer kanskje? Ved å bli bevisste på hverandre kan hele akten fremstå som ny og spennende, egentlig uten at dere har gjort noe spesielt.