Spørsmål: Min venninne har fått vite av sin lege at hun har klamydia. Selv har jeg testet positivt med tester som jeg har kjøpt på internett.

Jeg er gift, men har vært sammen med min venninne i snart to år. Nå lurer jeg på om min kone også har klamydia, og hva jeg skal gjøre? Det er ikke aktuelt å be henne om å teste seg. Hva skjer hvis jeg eventuelt forteller min lege at jeg har klamydia? Eller er det tilstrekkelig at jeg gjennomfører en kur og tester negativt etter det?

Svar: Klamydia er en meget smittsom sykdom. Ved ubeskyttet sex er sannsynligheten for at en partner blir smittet cirka 50 prosent. Hvis du har et seksuelt samliv med din kone, er det derfor nærliggende å tro at hun er smittet. Dersom hun ikke får behandling, kan sykdommen spre seg til egglederne hennes. De kan da bli forsnevret slik at egg ikke kan passere. Det kan føre til at hun ikke kan bli gravid, eller at et befruktet egg fester seg i egglederen. I den er det ikke plass til et voksende foster. Egglederen kan derfor revne og forårsake livstruende blødninger. Som du skjønner er det nødvendig at din kone blir undersøkt, og at hun får behandling slik at egglederne hennes forblir friske. Det er også viktig at hun blir smittefri slik at du ikke blir smittet på nytt.

Lov om smittevern § 5-1pålegger personer som er smittet med klamydia «...å opplyse hvem han eller hun selv kan ha overført smitten til. Opplysningene skal gis til den undersøkende legen eller til kommunelegen.» Legen er pålagt å sørge for at personer som kan ha blitt smittet blir undersøkt og får behandling.