Spørsmål: Jeg har slitt bakteriell vaginose i mer enn to år nå. Problemet startet ganske umiddelbart etter at jeg begynte å ha sex med min kjæreste.

Jeg har lagt merke til at han ikke vasker seg nedentil hver dag, og heller ikke skifter undertøy daglig. Han mener det ikke er bra å vaske "for ofte". Selv bytter jeg alltid undertøy hver dag og skyller stort sett mellom kjønnsleppene daglig. Kan hans manglende daglige vask og bytte av undertøy være årsaken til plagene mine?

Svar: Bakteriell vaginose er en vanlig forstyrrelse av skjedens bakterieflora som forekommer hos en av tre kvinner i alderen 16-50 år. Symptomenes intensitet varierer, men typiske tegn er gråaktig utflod med fiskelukt og en melkelignende konsistens. Lukten forsterkes gjerne etter samleie og ved menstruasjon. Alvorlige komplikasjoner er sjeldne, men tilstanden er forbundet med en viss risiko for infeksjoner etter kirurgiske inngrep i underlivet, som for eksempel en abort. Bakteriell vaginose øker også risikoen for at gravide føder for tidlig.

Sannsynligheten for å bli rammet av bakteriell vaginose stiger med antall partnere, hyppige samleier og overdreven underlivshygiene. Alminnelig utvendig vask er helt greit. Oftest er det ingen åpenbar årsak til at bakterieforstyrrelsen oppstår.

Bakteriell vaginose er enkelt å behandle med antibiotika i form av vanlige tabletter eller skjedekrem. Tilbakefall er dessverre hyppig, men det ser ikke ut til at man reduserer risikoen ved å ha behandle partneren. Av hygieniske årsaker kan han likevel vurdere å vaske underlivet sitt daglig med en mild såpe samt bytte undertøy. I enkelte studier har man funnet redusert tilbakefallshyppighet i par som bruker kondom ved hvert samleie. Det kan støtte tanken om at god hygiene hos mannlig partner er fornuftig. P-piller synes også å ha en beskyttende virkning.