Spørsmål: Jeg valgte å legge inn brystproteser på en privat klinikk for nesten 7 år siden. Jeg var den gang ung og "dum" og følte meg ille til mote med mine små pupper og viste meg aldri for noen uten BH.

De siste månedene har brystene begynt å gjøre skikkelig vondt. De har blitt harde og deformerte. Smertene er stikkende og går inn gjennom brystene og brystkassen. Dette påvirker meg både når det gjelder fysisk aktivitet i tillegg til at nattesøvnen blir dårlig siden jeg rett og slett ikke klarer å ligge på dem fordi det gjør veldig vondt. Nå vil jeg bare ha ut silikonet og bli kvitt plagene! Mitt spørsmål er; kan jeg ha rett på å få innleggene fjernet av det offentlige, eller er dette en regning jeg må betale selv?

Svar: Om lag 100.000 norske kvinner har brystproteser. Med årene dannes det hos noen en hard kapsel av arrvev omkring protesene. Forekomsten øker med antall år man har hatt protesene. Fem år etter inngrepet har 5-10 prosent fått arrkapsler. Typiske symptomer er fast og ømt vev omkring protesene som blant annet gjør det vondt å ligge på magen. Behandlingen er å skifte eller fjerne protesene og eventuelt kapslene.

Jeg foreslår at du snakker med fastlegen din og forklarer hvordan du har det. Han kan skrive en henvisning til det sykehuset du velger (frittsykehusvalg.no) som vil vurdere om de kan hjelpe deg, og hvor raskt du eventuelt kan komme til behandling. Hvis du har små eller moderate plager, må du kanskje fjerne brystprotesene ved en privat klinikk og bekoste dette selv. Ved store fysiske plager får du sannsynligvis hjelp ved et offentlig sykehus.