Størrelse: Jeg er en mann som ikke er helt fornøyd med størrelsen på min penis. I slapp tilstand er den 6-8 cm lang. Når den er stiv, er den ca 15 cm målt fra oversiden av roten og omkretsen er 11-12 cm. Mitt inntrykk er at omtrent alle andre menn har en større penis enn meg. Hva er normalt for en norsk mann? Finnes det noe som kan gjøre penis lengre?

Svar: Jeg har ikke tall fra Norge, men britiske forskere gjennomgikk i 2007 resultatene av til sammen 50 studier om denne problemstillingen. 11.000 menn hadde fått målt penis i erigert tilstand. Gjennomsnittslengden var mellom 14 og 16 centimeter og den gjennomsnittlige omkretsen var 12-13 centimeter. Størrelsen av penis i slapp tilstand forutsa i liten grad hvor stor den var når den var erigert. Å sammenligne deg selv med andre menn i en offentlig dusj eller lignende er derfor lite hensiktsmessig.

I en spørreundersøkelse som omfattet 50.000 kvinner og menn svarte 55 prosent av mennene at de var misfornøyd med penisstørrelsen sin. 85 av kvinnene var derimot tilfreds med kjærestens mål. Hadde man spurt deltakerne om deres syn på den kvinnelige anatomien, ville man trolig fått tilsvarende resultater. Studiene viser altså at man oftest er unødig kritisk til seg selv, og at partneren som regel er godt fornøyd. Situasjonen, nærheten, omfavnelse, kyss og andre kjærtegn er for de fleste mennesker viktigere ingredienser i et godt seksualliv enn dimensjonene på underlivet.

Noen forsøker å øke størrelsen på penis med ulike piller, hjelpemidler eller operasjoner. Det har ikke vært framlagt troverdige studier som viser at metodene virker, og mange har blitt skuffet over resultatet. Det er ofte en bedre løsning at kvinnen forsøker å trene opp bekkenmusklene hvis partnerens penis er liten. Treningen er gratis, kan forsterke kvinnens orgasme og forebygger i tillegg ufrivillig urinlekkasje etter en fødsel eller som følge av økende alder.