Spørsmål: Jeg har alltid hatt lite sexlyst og har lest på Internett at det hjelper å bruke et plaster med hormonet testosteron. Virker det, og har det noen bivirkninger?

Svar: Enkelte studier har vist at tilskudd med testosteron kan øke den seksuelle lysten hos kvinner. Den hyppigste bivirkningen er uønsket hårvekst og menstruasjonsforstyrrelser. Foreløpig vet man ikke om testosteronbehandling påvirker forekomsten av brystkreft eller livmorkreft. Det er heller ikke avklart om tilskudd med testosteron hos kvinner kan framskynde utviklingen av sykdommer i hjertet og blodårene, men det er foreløpig ikke sikre holdepunkter for dette. Testosterontilskudd blir først og fremst benyttet ved nedsatt seksuell lyst som følge av redusert produksjon av kjønnshormoner hos kvinner som har fått fjernet eggstokkene eller som har gjennomgått cellegiftkur som nedsetter kroppens naturlige produksjon av hormonet.

Før du eventuelt velger å forsøke tilskudd er det viktig å utforske de vanligste faktorer som påvirker sexlysten. Når årene går og forpliktelser i hjemmet eller i yrkeslivet øker, er det vanlig å ha lite tid til å pleie forholdet til sin partner. Av den og av andre grunner er det alminnelig at den seksuelle gnisten i et parforhold svekkes noe med årene. Med økende alder øker også sjansen for at det inntreffer livshendelser eller sykdommer som kan påvirke det mentale og fysiske overskuddet eller forholdet til partneren. Samtaler med en psykolog eller familierådgiver kan være til god hjelp.