Spørsmål: Det siste halve året har ikke mannen min og jeg hatt samleie mer enn en gang per uke. Jeg føler meg lite tiltrekkende fordi jeg ofte får sopp i underlivet og er redd for at jeg ikke er ren. I denne perioden har jeg også lagt på meg seks – syv kilo slik at magen min er blitt kvapsete. På grunn av dette trøstespiser jeg og gråter ofte om kvelden. Mannen min er fortvilet, fordi jeg aldri vil "kose"med han slik vi gjorde før. Hva skal jeg gjøre? Vi har ikke den nærheten som vi hadde. Dette gjør meg irritabel, og jeg tenker ofte at han ikke er glad i meg lenger.

Svar: Lysten varier hos alle mennesker. Noen par har flere samleier pr uke, mens andre er sammen en gang pr uke eller sjeldnere. Det er alminnelig at man har hyppigere sex den første tiden i et forhold. Etterhvert går det gjerne litt lengre tid mellom hver gang. Det er også vanlig at lysten er ulik mellom de to i et parforhold. Snakker man sammen om dette, kan man ofte finne måter man kan ivareta begge sine behov.

Du skriver at du savner nærhet. Sex kan være en fin måte å gi hverandre dette, men det er ikke den eneste. Ikke-seksuelle kjærtegn og oppmerksomhet, fortrolige samtaler og positive felles opplevelser er også gode måter å forsterke båndene i et forhold. Kanskje dere kan utveksle tanker om dette?

I den fruktbare perioden av livet får tre av fire kvinner soppinfeksjoner en eller flere ganger. Tilstanden er ufarlig, men plagsom. Typiske symptomer er kløe og en grynete, hvit utflod. Svie i skjedeåpningen er også vanlig. For å unngå tilbakefall kan følgende råd være til hjelp:

  • En daglig og utvendig vask av underlivet er tilstrekkelig. Benytt nøytral såpe.
  • Velg luftige lette klær og helst av bomull
  • Vask undertøy ved minst 60 grader
  • Benytt bind i stedet for tamponger ved menstruasjonsblødninger.
  • Soppdrepende stikkpiller i skjeden etter hver menstruasjon i noen måneder er verdt å forsøke når andre tiltak ikke er tilstrekkelig. Stikkpillene selges reseptfritt på apoteket og gir som regel hurtig lindring.
  • Slimhinnene trenger litt ro etter en soppinfeksjon. Vent derfor noen dager med å ta opp igjen samlivet etter fullført behandling.

Ettersom du er plaget av stadige tilbakefall, synes jeg du bør kontakte legen din slik at du får utelukket at plagene har en annen årsak som for eksempel en forstyrrelse i skjedens bakterieflora som kalles bakteriell vaginose. Den kan også gi kløe og utflod, men behandles med andre medikamenter enn de man benytter ved soppinfeksjoner.

Du skriver at du har komplekser på grunn av vektøkningen. Har du inntrykk av at kjæresten din er mindre glad i deg eller finner deg mindre attraktiv på grunn av de ekstra kiloene? Jeg foreslår at du spør han om dette og stoler på svaret han gir deg. Hvis han har sagt noe ufordelaktig om ditt utseende en gang han var sint eller sur, og dette har gjort deg usikker, bør du ta det opp med ham og fortelle ham at det såret deg. Ved å prate med hverandre kan slike misforståelser oppklares.

For å bli fornøyd med deg selv og kroppen din, anbefaler jeg at du går turer, sykler eller svømmer noen ganger ukentlig. Det vil gjøre deg lettere til sinns og gi deg mer overskudd. Gjør gjerne også mageøvelser 5-10 minutter daglig.

Hvis du mener at helsen din har endret seg uten noen spesiell grunn, synes jeg at du skal ta en tur til legen. Det hender at tretthet, nedsatt humør og noen ekstra kilo skyldes lavt stoffskifte eller diabetes. Hvis det er årsaken til dine plager, kan du ha nytte av tilskudd med stoffskiftehormoner eller medisiner som senker blodsukkeret. Du og legen kan også sammen vurdere om du sliter med en depresjon.