Spørsmål: Jeg er en kvinne som lurer på om jeg kan ha tubulære bryst. Jeg har lest en del om dette på internett, men finner ingen skikkelige retningslinjer på hva "symptomene" er. Jeg fikk bryster først da jeg var i 17-18 årsalderen. De peker i motsatt retning av hverandre og er ikke spesielt pene da de er flate omtrent ned til brystvorten. Areolaen er stor og "hoven" og brystvortene er veldig små. Jeg skjemmes over utseendet og vurderer sterkt en brystoperasjon. Spørsmålet mitt er om dette kan dekkes? Hva er kriteriene? Kan operasjonen fører til at jeg ikke kan amme? Jeg kvier meg for å gå til fastlegen i frykt for å bli avfeid som hypokonder.

Svar: Tubulære bryst har følgende kjennetegn:

  • de er små, «lange» og smale
  • det er stor avstand mellom dem
  • de inneholder lite kjertelvev
  • brystfolden (under brystene) er stor i forhold til brystenes størrelse
  • området (areola) omkring brystvortene er stort

Det foreligger ikke entydige kriterier for hvilke brystkirurgiske inngrep som blir dekket av det offentlige. Det blir en skjønnsmessig vurdering basert på kvinnens opplevelse av problemet og legens vurdering av brystenes avvik fra det som normalt og vanlig.

Mitt råd er at du kontakter fastlegen din og ber han henvise deg til en plastikkirurgisk avdeling. Hvis du ønsker operasjon etter å ha blitt informert om forventet resultat, og legen mener inngrepet bør bli dekket av det offentlige, kan du selv velge det sykehuset hvor du ønsker å få det utført. På nettsiden frittsykehusvalg.no finner du ventetidene under menyvalget «brystrekonstruksjon».

Det er ofte mulig å amme selv om man har fått utført et brystkirurgisk inngrep, men dette vil kirurgen som eventuelt skal operere deg informere deg om på forhånd.