De fleste unge har hatt vennesex, viser undersøkelse. Men er det så lurt?

De aller fleste unge har hatt et seksuelt forhold til en venn, viser en ny undersøkelse Michigan State University i USA har gjort på studenter.

Så mye som 60 prosent oppgir at de har et seksuelt forhold til en kamerat eller venninne.

Dårlig for vennskapet

Det kan virke som den ideelle løsningen. Det er sikrere enn ”one night stands”, men ikke like forpliktende som et seriøst forhold.

Men hvordan går det som regel når venner begynner å ha sex sammen?

De fleste forholdene ender opp i ingenting, viser resultatene. Hele en av fire av dem blir avsluttet, både vennskapelig og seksuelt. En tredjedel kutter ut sexen, men beholder vennskapet. Bare en tiendedel blir til slutt fullverdige romantiske forhold.

Uforpliktende, men trygt

Den vanligste årsaken til at folk velger å tilføre sex til vennskapet er at de ikke ønsker et forpliktende forhold. De oppfatter vennesex som et trygt alternativ.

Men fysiske vennskap utelukker også åpenhet. Venner som før kunne snakke om absolutt alt har plutselig et stort tabubelagt tema – forholdet dem i mellom.

Undersøkelsen viser at partene er spesielt redde for å utvikle følelser for den andre, hovedsakelig fordi de frykter at de ikke er gjensidige.

Forskerne fant at forholdene var mer vennskap enn romanser totalt sett. Venneparene scorte lavt på lidenskap og forpliktelser, og middels på intimitet, sammenlignet med ”vanlige” forhold.

125 unge menn og kvinner deltok i undersøkelsen.

Kilde:
Archives of Sexual Behaviour
New York Times