USA: Hvite homo- eller bifile har oftere psykiske problemer enn afroamerikanske.

Afroamerikanske homo- eller biseksuelle har færre mentale lidelser enn hvite med lik legning.

Det viser en ny undersøkelse ved Columbia University i USA.

Takler fordommer

Utgangspunktet for studien var en hypotese om at homofile eller bifile personer med afrikansk eller latinsk bakgrunn var mer utsatt for psykiske problemer enn hvite.

Det er en sannsynlig hypotese med tanke på at disse ikke bare må møte fordommer mot seksuelle legning, men også rasisme.

Men forskerne fikk seg en overraskelse da resultatene viste at afroamerikanske homofile og bifile hadde betydelig færre mentale plager enn hvite.

Latinamerikanske lå på samme hyppighetsskala som hvite. Forskerne tror det kan tyde på at afroamerikanske har effektive måter å takle intoleransen som møter dem både når det gjelder rase og legning.

Flere selvmordsforsøk

Svarte og latinske oppga derimot flere selvmordsforsøk sammenlignet med hvite, oftest begått i tenårene.

Det kan ha en sammenheng med at tenårene er en periode hvor mange sliter med å ”komme ut av skapet” og hvor sosial aksept er utrolig viktig.

Dette understøtter imidlertid forskernes hypotese om at det kan være vanskeligere for homofile og bifile personer i etniske miljøer å bli godtatt av samfunnet.

Undersøkelsen viser at de yngre forsøkspersonene hadde færre psykiske lidelser og episoder med selvmordsforsøk sammenlignet med de eldre deltakerne.

Forskerne mener det er et tegn på at homofile og bifile menn og kvinner er blitt mer og mer akseptert over tid.

388 personer deltok i undersøkelsen. Alle var mellom 18 og 59 år.

Kilde: American Journal of Public Health