Hvor stor rolle spiller utseendet i jakten på en kjæreste?

Fysisk attraktive mennesker legger mest vekt på utseendet til potensielle partnere. Mindre attraktive personer synes andre kvaliteter, som for eksempel humor, teller mer.

Det viser en undersøkelse ved Columbia University.

Forskerne ønsket å finne ut hvor stor rolle utseendet spilte i jakten på en kjæreste. Svaret fant de ved å studere nettsiden HOTorNOT.com, en online datingtjeneste hvor brukerne kan gi poeng til andre brukere etter hvor attraktive de synes de er.

Forskerne analyserte to sett med data for hver bruker:

- Antall tilbud om stevnemøter
- Poengsum etter utseendet

Resultatene viser at personer som er omtrent like attraktive har en tendens til å date hverandre. Dette stemmer godt overens med tidligere forskning på området.

Forskerne så imidlertid ut at vi foretrekker partnere som ser litt bedre ut enn oss selv.

Utseendet hadde størst betydning for attraktive deltakere. Menn var generelt mer opptatt av det ytre enn kvinner.

Uansett hvor deltakerne befant seg på ”attraktivitetsskalaen”, så det ut til at alle dømte andres utseende likt. Dette understøtter tidligere studier som viser at mennesker har en universell oppfattelse av skjønnhet.

Det betyr at ens eget ytre ikke påvirker hvordan vi oppfatter andres. Hvilke kvaliteter vi synes er viktige hos en partner, vil imidlertid variere.

Ved å følge opp deltakerne i en speed-datingstudie, så forskerne at de mer attraktive personene la størst vekt på utseendet hos potensielle kjærester. De som var mindre attraktive syntes derimot at andre egenskaper, som for eksempel god humor, var viktigere.

Kilde: Psychological Science