Graviditet

Det blir stadig flere overvektige kvinner i fruktbar alder. Samtidig har vi mer kunnskap om hvordan fosterets ernæring og vekst i livmoren påvirker barnets helsetilstand i flere tiår fremover.

Spørsmål: Når er beste tidspunkt for samleie hvis man ønsker å bli gravid? Er det like før eller etter eggløsningen? Har tidspunktet man er sammen innvirkning på om det blir gutt eller jente?

Spørsmål: Jeg går på Metex og har lest at medisinen kan være fosterskadelig. Nå har min kjæreste blitt gravid. Hun ønsker ikke å ta abort med mindre vi får bekreftet at barnet ikke er friskt. Hvor mye kan man egentlig finne ut med sikkerhet angående slikt tidlig nok i svangerskapet?

Hva skyldes ufrivillig barnløshet, og hvilke behandlingsmuligheter finnes?

Spørsmål: Hvordan man vet om man har svak livmorhals? Jeg er gravid i 26 uke og har kjent en del vibrasjoner langt oppi skjeden. Av og til føles det som om noe holder på å briste. Er det mulig å få timer hos jordmor utenom de vanlige kontrollene? Jeg vet de er svært opptatt på helsestasjonen, men jeg føler stort behov for å dele mine bekymringer med noen som forstår. Frykten for å føde for tidlig preger hverdagen min mer enn noen annet.

Svar: Svak livmorhals er sjelden hos førstegangsfødende, men kan forekomme hos kvinner som tidligere har abortert i midtre del av svangerskapet og av den grunn har fått utvidet livmorhalsen på et tidspunkt da den ikke var moden for det. En spesielt langvarig eller komplisert fødsel kan også medføre svekkelse av livmorhalsen. Når det foreligger svak livmorhals, kan legen ved svangerskapskontrollen kjenne at livmorhalsen er kort og utvidet og vannhinnen kan bule ut. Som regel har man lite symptomer, men noen kjenner nedpress. Ved svikt i livmorhalsen det vanlig med sykemelding og avlastning, eventuelt sengeleie. Hvis det er risiko for at fødselen starter for tidlig, mellom uke 24 og 34, gis det kortisonsprøyte til mor for å modne lungene til fosteret. Innleggelse på sykehus kan bli aktuelt. Av og til velger man å forsterke livmoralsen med et bånd (cerclage) som sys rundt åpningen. Størst nytte av inngrepet har kvinner som tidligere har senabortert eller født for tidlig flere ganger på grunn av livmorhalssvikt. Båndet fjernes vanligvis rundt uke 36. Hvis du ikke lekker væske eller blør, er det lite sannsynlig at vibrasjonene skyldes at livmorhalsen din er svak. Men for å være på den sikre siden kan du be legen eller jordmoren din sjekke at alt er i orden. Dersom legen eller jordmoren er i tvil, vil de henvise deg til en ultralydundersøkelse ved poliklinikken på sykehuset eller hos en privatpraktiserende gynekolog. Da får man også vurdert de delene av livmorhalsen som ikke er synlig ved en vanlig underlivsundersøkelse. Siden du føler deg utrygg, er jeg sikker på at du vil få en ekstra time hos jordmoren eller fastlegen din dersom du ønsker det.

Spørsmål: I høstferien har vi planlagt å reise sydover i Europa. Selve reisen varer cirka tre timer hver vei. Jeg har hørt at det er en viss fare for stråler fra verdensrommet når man er i fly. Kan strålene skade fosteret? Jeg kommer til å være gravid i femte måned når vi reiser.

Spørsmål: Kan gravide ta hvitløkskapsler for å forebygge forkjølelse?

Spørsmål: Jeg lurer på hvilke kosttilskudd jeg bør ta under graviditeten? Det er vanskelig for meg å spise variert fordi jeg er så mye kvalm.

Spørsmål: For to uker siden fant jeg ut at jeg er gravid. I den forbindelse lurer jeg på om det kan påvirke fosteret at jeg sitter mye foran en dataskjerm. Kan stråling fra skjermen være negativt for barnet?

I en stor internasjonal studie ledet av forskere ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo har man kartlagt gravides bruk av naturmedisiner.

Kan hjemmetestene vise feil resultat? Og når er sjansen størst for at resultatet er riktig?

Spørsmål: Jeg går på Metex og har lest at medisinen kan være fosterskadelig. Nå har min kjæreste blitt gravid.

Husarbeid er en kime til konflikt selv når det ikke er barn med i bildet. Hvem gjør hva, hvor mye og hvor ofte kan diskuteres opp og ned i all evighet. Men hva når man venter barn?

Hvilke matvarer bør jeg unngå under svangerskapet?

Graviditet er det tidspunktet i livet da kvinner er mest motiverte for en livsstilsendring. Å bære frem et nytt liv er en gyllen mulighet for å kutte ut usunne vaner, få et bedre kosthold og mosjonere – ikke minst for barnets del.

Mange kvinner mister interessen for sex i begynnelsen av graviditeten.

Spørsmål: Jeg er 10 uker gravid og er både trøtt, blek og kvalm. For å se litt bedre ut har jeg lyst til å bruke en selvbruningskrem eller ta noen timer i solarium? Kan jeg det?

En for tidlig fødsel kan ha alvorlige følger for barnet. En ny studie viser hvor mange for tidlige fødsler man kan forebygge med systematisk HPV-vaksinering.

Mange kvinner opplever, kanskje til sin egen overraskelse, at de får økt sexlyst under svangerskapet. Dette er like vanlig som det motsatte, og det er ingenting i veien for å ha sex så mye man ønsker under et normalt svangerskap.

For de aller fleste vil en fødsel aldri bli ”enkel”. Likevel er det en del ting den gravide kan forsøke i tiden mot fødsel for å legge til rette for en noe mer problemfri fødsel.

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg