Noen kvinner er så uheldige at de aborterer igjen og igjen.

Dersom man har abortert tre eller flere ganger etter hverandre kalles dette recidiverende abort. Dette er svært traumatisk for pasienten og også for hennes mann.

Opplevelsene er faktisk sterkere enn om hun aldri hadde vært gravid. Hun har håpet hver gang men så begynner hun å blø og mister fosteret.

Hvis abortene kommer omtrent på samme tidspunkt er det gjerne samme årsak, men selvfølgelig kan det også skyldes bare uheldige tilfeldigheter.

Hva bør man gjøre hvis man har spontanabortert flere ganger?

Før hun blir gravid igjen bør hun undersøkes på en gynekologisk avdeling. Det er mange undersøkelser man kan gjøre på lik linje med undersøkelser som gjøres hos barnløse.

Abortene kan skyldes flere ting, fra misdannelser i livmoren, livmorhalssvikt, hormonforstyrrelser, arvelige sykdommer og immunologiske defekter.

Alt dette vil bli undersøkt. I over halvparten av tilfellene finner man ingen årsak.

Det er viktig at hun da ved neste svangerskap tar hensyn til seg selv, sykmeldes fra begynnelsen og går hyppig til kontroll.

Dersom livmorhalssvikt var årsaken vil hun få sydd igjen livmorhalsen med en tråd omkring 4. svangerskapsmåned.

Dersom misdannelser i livmoren var grunnen, må hun opereres før hun blir gravid igjen.

Men hun bør ikke fortvile - tilstanden er ikke håpløs - etter utredning og kontroll vil til slutt 9 av 10 lykkes i å få barn.