Det viktigste for en tvillingmor er å hindre for tidlig fødsel.

Gjennomsnittlig varer et tvillingsvangerskap i 37 uker. Barna er oftest mindre enn gjennomsnittet for ett enkelt barn.

De fleste tvilling fødsler skjer på vanlig måte gjennom skjeden. Imidlertid hvis begge tvillingene ligger i seteleie, og dette forekommer hos cirka ti prosent, er det normalt å foreta keisersnitt. I de andre tilfellene er det likt fordelt med begge i hodeleie eller en i hodeleie og en i seteleie.

Dersom barna tegner til å bli store, kan det være aktuelt å ta røntgenbilde av bekkenet. Det kreves romslige bekkenmål når man velger skjedeforløsning, og det gjør man i de aller fleste tilfellene.

Kan jeg føde hvor som helst?

Nei, det kan du ikke. Du må føde på en spesialavdeling hvor man har gynekolog og også barnelege tilstede.

Det er nemlig viktig å registrere begge barna under fødselen, og av og til kan det oppstå uforutsette komplikasjoner når tvilling nummer to skal fødes. Da er det greit å ha all hjelp tilgjengelig.

Hva slags bedøvelse får jeg under fødselen?

Du kan egentlig få samme slags bedøvelse som en mor som bare har ett barn i magen. En del velger epiduralbedøvelse eller smertefri fødsel ved tvillinger.

Hvis smertene dine er uutholdelige, bør du velge dette fordi du kan kanskje trenge full bedøvelse når tvilling nummer to fødes.

Jeg har hørt at tvillingmødre har lett for å blø - medfører dette riktighet?

Ja, en tvillingmor har lettere for å blø enn en som kun har ett foster.

For det første har du to morkaker eller en stor morkake, så sårflaten i livmoren er ganske stort. For det andre er livmoren uhyre utspilt ved tvillinger og det tar lengre tid før livmoren trekker seg ordentlig sammen. Dermed har du lettere for å blø.

Dette motvirkes ved at du får riestimulerende midler også etter at barna er født. Vær ikke redd for fødselen, på en spesialavdeling klarer man å hanskes med en blødning.

En tvillingfødsel er en stor opplevelse også for oss som helsepersonell.

Lykke til!