Normal graviditet

De aller fleste kvinner som blir gravide, gjennomfører et svangerskap uten problem og føder et normalt barn til forventet termin. I Norge fødes ca. 55.000 barn årlig. Hver kvinne føder gjennomsnittlig 2 barn.

Hvor lenge varer et svangerskap?

Et svangerskap varer medisinsk sett 9 kalendermåneder og 1 uke eller 280 dager som er lik 40 svangerskapsuker. I "graviditetsspråket" snakker vi alltid om uker. Et svangerskap regnes fra siste menstruasjons første dag, altså ca. 2 uker før selve befruktningen. Dette forklarer hvorfor leger og jordmødre sier at du er 8 uker gravid på første svangerskapskontroll når det egentlig bare er 6 uker etter befruktningen.

De første 3 månedene etterat du er blitt gravid kan du være morgenkvalm og føle deg trett og slapp. Etter hvert vil kvalmen avta og du vil bli i bedre form. Fra 4. til 7. måned er ofte den beste tiden for en gravid. Du er full av energi, de kvinnelige hormonene i morkaken gjør at du får overskudd. Fra 4. måned kan du føle livmoren utenpå magen, og den vokser nå jevnlig fremover slik at toppen av livmoren når opp til navlen ved 6 måneders alder. Brystene dine vokser også og ofte blir brystvortene litt mørkere. Av og til kan du klemme råmelk ut av dem.

Du kan selv føle at barnet sparker fra 4.-5. måned, men har du født før, kan du kjenne det ennå tidligere. Det kjennes oftest som ”bobler” i mgen. I begynnelsen kjenner du fosterbevegelser kanskje bare noen få ganger i uken, men etter hvert kjenner du dette daglig.

I 7. måned veier fosteret ca. 1 kg og er 35 cm lang. Det er nå en liten baby som kan overleve, dersom du skulle føde, men det er alt for tidlig og det er viktig at du er forsiktig med tunge løft og kraftige anstrengelser. Magen vokser nå betraktelig. Du skal gå jevnt opp i vekt og livmoren skal bevege seg helt oppunder brystbenspissen. Du kan bli litt tungpusten på denne tiden fordi fosteret nå presser oppunder mellomgulvet. Du er ikke lenger i tvil om at barnet sparker og er livlig. Av og til kan du nesten se at et ben eller en arm stikker ut.

Fosteret vokser etterhvert enormt og veier ca. 3 kg når det er 4-5 uker igjen til fødselen. Den siste tiden før fødselen faller magen ned. Det blir bedre å puste fordi hodet fester seg i bekkeninngangen og fosteret blir da litt mindre bevegelig. Nå opplever du fosterbevegelsene mest som støt eller press.

Så endelig etter 40 uker er tiden kommet for fødsel. Barnet skal nå bli kjent med sine foreldre. I Norge er normal gjennomsnitts vekt ca. 3,6 kg. Gutter veier som regel litt mere enn piker.