Jeg er nå 2 måneder gravid og har akkurat oppdaget blødning fra skjeden. Hva skal jeg gjøre?

Enhver blødning fra skjeden når du er gravid skal undersøkes. Du bør derfor kontakte legen eller helsestasjonen og så ta det med ro. Helst gå til sengs. En blødning tidlig i svangerskapet kan være tegn på en truende abort. Det er derfor viktig at du går til kontroll. Legen vil undersøke deg gynekologisk for å se hvor du blør fra, samt bruke ultralyd for å se om fosteret lever.

Er slik blødning farlig?

Ca 1/3 av fødende kvinner har hatt blødning tidlig i svangerskapet. Ofte lar det seg ikke gjøre å påvise årsaken til blødningen, men i de 3 første måneder er det vanlig at den kommer på tiden for forventet menstruasjon. Denne blødningen betyr intet. Men dersom du i tillegg får takvise smerter nederst i magen, er dette et helt annet problem og tegn på at du holder på å abortere.

Hvilken behandling får jeg?

Enhver blødning fra livmorhulen med levende foster skal behandles med ro og sengeleie helst et par dager etter at blødningen har stoppet. Du får lov til å gå på toalettet og stelle deg, men det er alt. Hensikten er at hvis litt av morkaken har løsnet, vil dette gro igjen hvis du tar det med ro.

Dersom legen ikke kan se et foster, er situasjonen en annen. Den hyppigste årsak til spontanabort er at kun fostersekken utvikles, men ikke fosteret. Denne aborten skal eller kan ikke stoppes. Det er naturens måte å ordne opp. Mer enn 2/3-deler av alle aborter skyldes dette.

Dersom aborten skjer etter 6.-7. uke er du som regel nødt til å ha en utskrapning. Dette er et lite inngrep som utføres de fleste steder poliklinisk uten innleggelse. Det hele kommer an på hvor mye du har blødd.

Hvis du er svært tidlig i svangerskapet og ultralyd viser at hele aborten er kommet ut av seg selv, trengs ikke utskrapning. I alle tilfelle bør du ta det med ro og være sykmeldt noen dager. Det er vanlig å ha småblødninger etter utskrapningen, men dette vil stoppe i løpet av den nærmeste tiden. Unngå bading så lenge som du blør.

Hvor hyppig er spontanabort?

Man regner at ca. 15% av alle graviditeter ender i spontanabort. Hyppigheten stiger med alderen. Er du 20 år er abortfaren 3-4%, er du 40 år eller over er den 30% eller mer.

Behøver jeg å abortere igjen?

Nei, absolutt ikke. De fleste kvinner vil oppleve å spontanabortere. Dette er ikke utrykk for noen tendens.

Hvor lenge bør jeg vente før jeg blir gravid igjen?

Det hele varierer ut fra din fysiske og psykiske helse. Etter et par menstruasjoner fungerer kroppen helt normalt, slik at dere kan bare forsøke hvis du er sterk nok psykisk til dette. Lykke til!