Min venninne hadde svangerskap utenfor livmoren. Dette var veldig dramatisk. Hun hadde store blødninger inne i magen. Jeg er nå gravid 6 uker og er redd for at noe slikt kan skje meg.

Svangerskap utenfor livmoren ses i omkring 1 av 200 graviditeter. Det som skjer, er at det befruktede egg ikke kommer ned til livmorhulen men utvikler seg i en av egglederne. Her vokser det og etter en stund er det blitt så stort at egglederen sprekker. Dette fremkaller akutte smerter og dramatikk slik som hos din venninne.

I dag kan vi heldigvis oppdage svangerskap utenfor livmoren på et tidlig stadium. Ofte har kvinnen symptomer med vage magesmerter på én av sidene nederst i bekkenet. I tillegg sporblødninger. Graviditetstesten er oftest positiv, men hun føler seg ikke gravid. Ved hjelp av ultralyd kan det fastslåes på et tidlig tidspunkt om svangerskapet er i eller utenfor livmoren. Har man mistanke om at svangerskapet er utenfor, gjøres lapraskopi, d.v.s. med en kikkert som føres gjennom navlen får man oversikt over egglederne. Det er da mulig å fjerne svangerskapet i egglederen gjennom denne kikkerten. Dette er et svært lite inngrep. Helt annerledes enn om egglederne har sprukket.

Hva skyldes svangerskap utenfor livmoren?

Den hyppigste årsak til slik graviditet er at egglederne er blitt skadet ved en tidligere egglederbetennelse. Det har dannet seg små lommer i egglederen hvor egget fester seg. Kobberspiral i livmoren er en disponerende faktor. Spiralen beskytter mot svangerskap i livmoren, men ikke mot svangerskap utenfor livmoren.

Dersom jeg har hatt ett svangerskap utenfor livmoren tidligere, kan jeg få dette igjen?

Ja, risikoen for et nytt slikt svangerskap er faktisk 10%, men det er helt avhengig av hva som var grunnen til det første. Selv om du har hatt flere slike svangerskap kan du fortsatt bli gravid på vanlig måte, så sant en av egglederne dine er i orden.

Kan et svangerskap utenfor livmoren gå over av seg selv?

Nei, det kan det ikke. Det må alltid fjernes på en eller annen måte. Etter en slik operasjon vil du ha de samme følelsesmessige reaksjoner som etter en spontanabort.