Jeg skled og falt på baken. Jeg er fryktelig øm og det gjør vondt i ene skinken, hva skal jeg gjøre? Jeg er 7 mnd gravid.

Du bør oppsøke lege eller nærmeste fødeavdeling snarest. Det er viktig å undersøke hvordan fosteret har det. Normalt tåler fosteret de fleste fall. Det ligger godt polstret inne i magen din. I enkelte tilfeller kan likevel litt av morkaken løsne slik at det blir blod mellom morkaken og livmoren. Du behøver ikke blø utad. Intet syns, men barnet kan lide og i værste fall få for lite surstoff og dø. Denne utviklingen kan faktisk ta et par dager etter fallet slik at du bør være oppmerksom hvis fosterbevegelsene forandrer seg, blir altfor livlige eller det motsatte: for sjeldne.

På sykehuset vil en registrering av hjertelyden til barnet og ultralydundersøkelser vise barnets trivsel. Det kan være at du blir lagt inn et par dager til observasjon, selv om du føler deg frisk. Det er for å følge med på hvordan fosteret har det.

Når det gjelder deg selv, bør du også undersøkes. Kanskje har du brukket noe, kanskje bør du ta røntgenbilde eller få behandling. Heldigvis falt du bare på baken, og selv om du skulle ha brukket halebenet, er det lite å gjøre med dette.

Er det noen fall som er værre enn andre?

Ja, hvis du faller på magen blir trykket på barnet størst. En annen ting er lette kollisjonsskader i bil. Bilbeltet tar av støtet for deg, men det gjør også at beltet strammer spesielt over nedre del av magen og livmoren.

Barnet kan skyves fort og kraftig opp i livmoren og morkakeløsningen kan skje på et helt annet sted enn rett over magen. Enhver gravid bør derfor undersøkes selv etter de letteste kollisjoner. Er støtet kraftig kan morkaken sprekke og dette er en livstruende situasjon både for mor og barn.

Jeg gjør oppmerksom på at det i dag finnes egne bilbelter for gravide å få kjøpt.