Hva er svangerskapsforgiftning?

Årsakene til svangerskapsforgiftning eller preeklampsi som det blir kalt i medisinen, er fortsatt et mysterium, men det forskes mye utover hele verden, også i Norge.

Tilstanden forekommer i ca. 5% av alle svangerskap og det finnes ikke noe lignende i dyreverdenen. Preeklampsi opptrer hyppigst etter 6. svangerskapsmåned og er spesielt fremtredende på slutten av svangerskapet. Diagnosen stilles ut fra tegn den gravide har. Det er derfor viktig at alle gravide regelmessig undersøkes med tanke på preeklampsi. Hvis tilstanden oppdages tidlig og behandles, er det liten fare for utvikling til den langt alvorligere sykdommen: eklampsi, eller svangerskapskramper.

Hvilke tegn finnes?

Høyt blodtrykk er det viktigste tegnet. Dessuten utskillelse av eggehvite i urinen. Dette tyder på at nyrene påvirkes av det høye blodtrykket. I tillegg øker den gravide hurtig i vekt, får hovne hender og føtter, samt hevelse i ansiktet. Hodepine, flimring for øynene, uvelhetsfølelse eller smerter øverst i magen, er symptomene som kommer sent i sykdomsbildet og er faretruende.

Hvilken behandling finnes?

Behandlingen består først og fremst i ro og hvile, samt overvåkning av fosteret. Dersom du har vært i full jobb er det viktig at du sykmeldes og tar det med ro hjemme. Hvil helst i liggende stilling - 2 timer på formiddagen og 2 timer på ettermiddagen. Ny kontroll vil da som oftest vise at blodtrykket har gått ned. Hvis blodtrykket stiger, og eggehvite utskilles i urinen, vil du bli lagt inn på sykehus. Sengeleie er også her den viktigste behandlingen. Blodtrykksnedsettende medikamenter brukes i noen få tilfeller, men intens overvåkning av mor og foster er viktigst.

Hvorfor er preeklampsi farlig?

For det første kan det påvirke morkakefunksjonen slik at ernæringen til barnet svekkes. Barnet får for lite surstoff og næringsstoffer, noe som kan resultere i liten tilvekst for fosteret. For det andre kan også tilstanden påvirke mor. Hun kan bli akutt dårlig, nærmest forgiftet, og da må svangerskapet avbrytes snarest. Som regel med keisersnitt.

Dersom jeg har hatt svangerskapsforgiftning i ett svangerskap, kan det komme igjen senere?

Det hele kommer an på hva svangerskapsforgiftningen skyldes. Dersom du har disponerende faktorer slik som sukkersyke, forhøyet blodtrykk, eller hjertesykdom er du disponert også i neste svangerskap. Hvis ikke trenger ikke tilstanden å komme tilbake. Men du bør kontrolleres ekstra nøye på slutten av svangerskapet, og stresse ned.