Utbrudd ved fødselstidspunktet kan utgjøre en risiko for barnet.

Men vanligvis er genital herpes under svangerskapet ikke noe problem.

Jeg ble smittet av herpes for fire år siden og har utbrudd to-tre ganger i året - er det farlig for barnet?

Det er viktig at du forteller legen eller jordmoren at du har hatt genital herpes når du blir gravid.

Du bør også si fra hvis partneren din har herpes, selv om du ikke har hatt utbrudd.

Utbrudd under svangerskapet utgjør praktisk talt aldri noen risiko for fosteret som er beskyttet av dine antistoffer. Dersom du imidlertid har utbrudd eller virus i fødselskanalen ved fødselens begynnelse, kan dette representere et problem.

I mindre enn tre prosent av tilfellene hvor mor har utbrudd under fødselen, kan barnet bli født med virusinfeksjon. Det er viktig at dette oppdages hos barnet og at barnet får behandling snarest mulig etter fødselen.

Er det noe som kan gjøres for å hindre at barnet blir smittet under fødselen?

Ja, dersom du kommer inn i fødsel når du har utbrudd foretas keisersnitt. Dette vil redusere faren for overførsel av virus til barnet.

En annen metode er at du de en til to uker før forventet fødsel, blir behandlet med Zovirax eller Valacyklovir, et middel som hindrer at du får utbrudd. Du må da ta tablettene helt til du har født.

Er det noen som er spesielt utsatt for herpes?

Ja, dersom du har førstegangsutbrudd nær fødselstermin er sjansene for at barnet skal bli smittet 30-50 prosent. Derfor gjøres i dag keisersnitt på enhver kvinne som har dette første gang ved fødsel. Også her kan det bli aktuelt med behandling mot virus.

En annen spesielt utsatt gruppe, er kvinner hvor partner har herpes men hvor kvinner selv ikke har hatt utbrudd. Hvis din partner har utbrudd, bør dere bruke kondom på slutten av svangerskapet for å hindre at du blir smittet rett før fødselen.

Heldigvis er det svært få barn som blir født med herpes i Norge i dag, til tross for at infeksjonen er utbredt blandt voksne.

Det er såpass mange som har genital herpes at du ikke bør være flau eller synes det er ekkelt å nevne det til legen din. Undersøkelser i Norge har vist at nær 30 prosent av norske kvinner er smittet med genital herpes en eller annen gang i livet. Det viktigste i svangerskapet er at legen eller jordmoren vet om at du har herpes.