Reising og graviditet

Jeg skal på bryllupsreise til syden. Jeg er 3 mnd gravid. Tør jeg det?

I svangerskapet er fosteret beskyttet mot de sykdommene som moren har hatt, og er beskyttet mot. Allikevel bør reiser begrenses til det absolutt nødvendige, spesielt de siste måneder av svangerskapet.

Flyreiser anbefales ikke på slutten av graviditeten, og flere flyselskaper tar derfor ikke med kvinner som er mer enn 7 måneder på vei.

Gravide bør stort sett unngå å bruke legemidler som ikke er helt nødvendige, spesielt de 3 første månedene i svangerskapet. Dette gjelder derfor også vaksinering.

De bør også være ekstra forsiktig med å kjøpe reseptfrie legemidler i utlandet, fordi kontrollen ofte ikke er så god som i Norge. Ta med det du tror du får bruk for. Husk bare å sjekke at du som gravid kan bruke legemidlene.

Kvalme og reisesyke

Den første tiden i graviditeten er mange plaget av kvalme og brekninger. Det kan være aktuelt å bruke reisesykemidler om man skal ut å reise. Kun Peremesin og Postafen har man så lang erfaring med at man trygt kan si de ikke skader fosteret. Ellers kan armbånd som presser et punkt på håndleddet (aku-pressur) ha god effekt.

Vaksinering av gravide før reise

Som nevnt bør ikke gravide vaksineres, spesielt ikke de 3 første måneder av graviditeten. Vi har stort sett liten erfaring med vaksinering av gravide. Vaksinering bør derfor begrenses til det absolutt nødvendige. For den enkelte bør risikoen for smitte vurderes opp mot den kortsiktige mulighet for vaksineskade på fosteret.

Det er enkelte vaksiner som gravide absolutt ikke bør ta fordi de kan gi fosterskader:

BCG, mesling, kusma og røde hunder- og vannkoppevaksine må ikke gis til gravide.

Vaksine mot kolera, gul feber og tyfoidfeber bør om mulig utsettes til etter graviditeten.

Hvis en gravid må reise til U-land bør allikevel stivkrampe, difteri, poliovaksine og hepatitt A gis hvis det er lenge siden du har fått det. Har du begynt med hepatitt B-vaksinering før svangerskapet kan du fortsette også i svangerskapet. Influensavaksinen er sikker og anbefales til gravide som skal føde under en influensasesong, som er kronisk syke, eller har en dårlig allmentilstand. Vær likevel oppmerksom på at dersom du er allergisk for egg, skal du ikke vaksineres mot influensa.

Smittsom gulsott

Smittsom gulsott, såkalt hepatitt A, gir ikke fosterskader, men du selv kan bli ganske syk. Du bør derfor være mer forsiktig enn om du ikke var gravid. Vaksine anbefales ved reiser til smitteområder.

Malaria og gravide

En gravid bør ikke reise til malariaområder, hvis hun ikke er nødt, hun er mer utsatt for å få malaria i en alvorlig form, og det er økt risiko for abort og dødfødsel. Malariatablettene gir ikke 100% garanti mot å få malaria. Om gravide er i malariaområder er det likevel særdeles viktig å huske og ta malariatablettene som foreskrevet fra legen. Gravide kan trygt bruke malariatablettene Klorokin og Paludrine i anbefalte doser. Noen av de andre midlene kan være skadelige. Rådfør deg med legen din. Gravide må være ekstra omhyggelige med å unngå myggstikk. Mer om dette under temaet Vaksiner og tilhørende sykdommer i hovedmenyen under Reisemedisin.

Toxoplasmose

Gravide må være oppmerksomme på faren for toksoplasmosesmitte, som i mange land er betydelig større enn i Skandinavia. Toksoplasmose kan blant annet smitte ved å spise rått eller lite stekt kjøtt, uvaskede salater og bær, samt ved kontakt med katteavføring, som f.eks. finnes i sandkasser.

Varme og diaré

Den gravide bør være forsiktigere med varmen, slik at hun ikke blir overopphetet. Fosteret kan da påvirkes.

Gravide som får diaré kan bruke Travello eller Imodium, men bør være svært forsiktig med å bruke for store mengder tabletter. Rikelig med væske er viktig, samt å ta det med ro, slik at diaréen ikke fremkaller rier og for tidlig fødsel. Vedvarer diaréen bør du oppsøke lege.