Vaksinasjon i svangerskapet

Influensaepidemien kommer snart. Jeg er 3 måneder gravid, kan jeg bli vaksinert?

Ja, mot influensa kan du få vaksine selv om du er gravid. Vi anbefaler gravide som har kronisk sykdom eller dårlig allmenntilstand, å ta vaksinen som rutine, eller hvis du venter fødsel under en influensaepidemi. Vaksinen består av drept virus og er ikke skadelig. Hvis du er allergisk mot egg, skal du ikke ta den.

Hva med andre vaksiner?

Poliovaksine og vaksine mot hepatitt, stivkrampe og difteri består også av drepte virus slik at de ikke er farlige for fosteret. En sjelden gang kan man få en feberreaksjon, så igjen gjelder igjen regelen med å unngå alle medikamenter og kunstige stoffer i de 3 første måneden hvor fosteret dannes. Dersom du skal reise til Uland må du vaksineres mot polio, stivkrampe og difteri hvis det er lenge siden dette er gjort. Ring til helsesøster i kommunen din for å forhøre deg.

Har du begynt på Hepatitt B vaksinen og så blir gravid, bør du fortsette fullføringen av vaksinasjonsprogrammet.

Men er ikke vaksinasjon farlig?

Jo, enkelte vaksiner skal gravide absolutt ikke ha. Dette er vaksiner som består av levende virus som kan være direkte skadelige for fosteret. Bli derfor ikke vaksinert mot gul feber, kopper, tuberkulose (BCG-vaksinen), røde hunder, meslinger eller vannkopper under et svangerskap. Det bør helst gå 3 mnd etter slik vaksinasjon før du forsøker å bli gravid.