Jeg er nå midtveis i livet - 39 år og førstegangsfødende. Er dette farlig?

Du har alle sjanser til å føde et friskt barn, men det er enkelte ting du bør vite og visse hensyn du bør ta. Du har litt større sjanse til å spontanabortere med økende alder. Tvillingsvangerskap er dessuten hyppigere Vi vet at sjansen for å få et mongoloid barn øker med alderen. Det er derfor fostervannsprøve tilbys til alle over 38 år. Fostervannsprøven tas normalt i 14. - 16. svangerskapsuke..

Det er viktig at du tar hensyn til deg selv og ditt foster under graviditeten. Vi vet at sjansen for å utvikle svangerskapsforgiftning og sjansen for morkakesvikt øker. Dette kan du forebygge selv ved å ta det med ro og hvile mye. Har du en stressende jobb, bør du forsøke å redusere tempoet og livsstilen.

Fordi du betraktes som eldre gravid, vil du gå hyppigere til kontroll på slutten av svangerskapet. Det er viktig at fødselen planlegges på en spesialavdeling. Av og til har fødselen vanskelig for å komme i gang når man er såkalt eldre. Det blir derfor hyppigere keisersnitt. Det kan også oppstå lettere komplikasjoner etter fødselen hos en som er midt i livet. Faren for blodpropp øker. Men når alt dette er sagt, er sjansene for at du får et godt svangerskap og fødsel absolutt tilstede. En gravid i din alder er mer moden og forberedt på det nye barnet, og følelsene er ofte sterkere enn hos en som er 20 år yngre. Lykke til!