Svangerskapskvalme

Kvalme og brekninger er en vanlig plage de første 3 månedene i svangerskapet. Over halvparten av alle gravide er plaget med dette. Kvalmen kommer oftest om morgenen men kan også komme om ettermiddagen og kvelden. Noen kvinner føler seg fryktelig kvalme mens andre kaster også opp, slik at de kan gå ned i vekt. Denne svangerskapskvalmen opphører vanligvis etter 14. svangerskapsuke. Årsaken er ikke helt kjent. Tidligere trodde man at det var et psykisk fenomen, men nå tror man at det kan skyldes hormonelle forandringer. Kanskje HCG-hormonet. Kvalmen er som regel på topp når man har høye konsentrasjoner av dette hormonet, slik som f.eks. ved tvillingsvangerskap. Det er altså et godt svangerskapstegn at man er kvalm.

Man har diskutert om kostholdet både før og under tidlig svangerskap kan ha innvirkning på kvalmen. Det har vært antydet at kvinner som har lite B6-vitamin og som spiser mye proteiner og lite kullhydrater, er mer utsatt. Eldre kvinner er ofte mer plaget enn yngre.

Har du noen råd?

Ett råd er først og fremst å starte dagen litt forsiktig. Ikke hopp ut av sengen, men sitt heller et par minutter og småspis, te og noe kjeks i sengen. Det er bedre med mange små måltider enn få og store. Lett fordøyelig og kokt mat er bedre enn tungt fordøyelig stekt mat. Unngå sterke krydre. Bruk kornblandinger, helkornbrød, frukt og grønnsaker.

Av og til kan svangerskapskvalmen bli så uttalt at almentilstanden din påvirkes. Du går ned i vekt. Du beholder hverken vått eller tørt og du kan bli avmagret og tynn. I disse tilfellene er det svært viktig at du oppsøker lege. Tilstanden kan faktisk bli faretruende alvorlig. Du vil da bli lagt inn på sykehus for å bryte en sirkel du har kommet inn i. Du vil få væske inn gjennom årene og medikamenter som stopper brekningene. Som regel hjelper et par dager på sykehus for å få deg i form igjen.

Vil kvalmen påvirke fosteret?

Som regel ikke. Ofte har du så mange reserver i kroppen at selv om du er kvalm og spiser litt mindre et par måneder til kvalmen går over, påvirker ikke dette fosteret. Noe helt annet er om du begynner å gå betydelig ned i vekt. Da må du kontakte legen din for da kan også fosteret få for lite næring.

Kan jeg ikke bruke vanlige reisesyketabletter? Jeg har hørt andre gravide gjøre det.

Det beste er at du ikke tar noen tabletter i det hele tatt. Dersom du skal ut å reise, eller på et viktig møte om morgenen og Ikke vil være kvalm, kan du forsøke et par av de vanlige reisesyketablettene som fås uten resept slik som Postafen eller Peremesin, men spør legen din for sikkerhets skyld. Alle disse medikamentene er velprøvet og vi vet at de ikke gir fosterskader. Dessuten kan du bruke et armbånd som presser på et spesielt punkt på håndleddet (aku-pressur).